Orpheusz zenél az olajfa alatt, majd megérkezik a nyári felhőszakadás

Megjelent Győrffy Ákos József Attila-díjas költő és Kobza Vajk zenész első közös lemeze. Az Orpheusz kertjében & Pomona igazi meditatív, spirituális utazás, különleges zenei élmény.

2024. 06. 12. 11:00
Forrás: Kobza Vajk
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közös kislemezzel jelentkezett Kobza Vajk és Győrffy Ákos, amely elsőként Kultúra.hu oldalon jelent meg. Az alkotóknak ez az első közös hanganyaguk, amelynek zenéjét Kobza Vajk írta, kísérőszövegét pedig Győrffy Ákos. 

Győrffy Ákos Kobza Vajk
Győrffy Ákos és Kobza Vajk (Fotó: Havran Zoltán)

A költő alkotótársáról úgy fogalmazott: a lemezen jól érződik, hogy Kobza Vajk együtt él a közel-keleti és a magyar zenei hagyományokkal, számára mindez aktuális, sőt kizárólag ez az aktuális, semmi más. Kettejük együttműködéséből pedig egy rendkívül izgalmas zenei anyag jött létre, melynek elején egy interjúrészlet hallható Dukay Barnabás zeneszerzővel, amelyet Győrffy néhány évvel ezelőtt készített, mint mondta, az ő szavai jelentik a belépőt Orpheusz kertjébe. A kertbe, 

ahol kolompok és szélcsengők szólnak, kecskék hevernek az árnyékban, kabócák reszelése tölti be az imaginárius mediterrán teret. Orpheusz zenél egy öreg olajfa alatt, valaki távolról adja hozzá a ritmust, a háttérben a Földközi-tenger csillog. Ennyi a kép. Egy délután Árkádiában. Aztán megérkezik a nyári felhőszakadás, és vele együtt Ambrus Lajos író, aki a Kis-Somlón fekvő szőlőjében olvasta fel William Morris angol preraffaelita költő Pomona című versét. Pomona a kertek római istennője volt, Ambrus Lajos pedig igazi kertember, gyümölcsök, borok és a régi magyar irodalom avatott ismerője, Pomona istennő feltétlen híve

 – fejtette ki Győrffy. 

A lelki utazással felérő kislemezt itt lehet meghallgatni:

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.