Következő mérkőzések
Dánia
18:002024. június 20.
Anglia
Spanyolország
21:002024. június 20.
Olaszország

A szeleburdi család sztárja elárulta, mitől zseniális a 80-as évek nagy ifjúsági klasszikusa

1981-ben mutatták be Palásthy György ifjúsági filmjét, A szeleburdi családot, amelyben a háromgyermekes Faragó család hétköznapjaiba bepillantva nem csak a gyerekzsivajtól hangos miliő sejlik fel előttünk, hanem a 80-as évek Magyarországának jellegzetes vonásai is. A Szélesvásznú történelem június elsejei adásában Csatári Bence és Zavaros Eszter vendége a filmben Faragó papát alakító Ernyey Béla.

2024. 06. 01. 13:00
A szeleburdi család
Míg a felnőttek olvastak A szeleburdi család sorai között, addig a gyerekek nevettek. Forrás: NFI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hír TV Szélesvásznú történelem című műsorában Csatári Bence és Zavaros Eszter ezúttal Ernyey Bélát látta vendégül, aki Drahota Andreával együtt a Faragó szülőket alakította Palásthy György 1981-es A szeleburdi család című filmjében. A háromgyermekes Faragó család kinőtte a kicsi belvárosi bérlakást, kertes házba szeretnének költözni, hogy a gyerekeknek is legyen hova áthívni a barátokat, futkorászni, játszani, állatot nevelni. Nem mintha jelenlegi körülményeik visszatartanák őket ettől, a Faragó lakásban néha még a szülők sem tudják megkülönböztetni sajtjaikat a szomszéd gyerekektől. Az állandó zsivajt rossz szemmel néző Belviziék mérgükben fel is jelentenék a családot, miközben egyedül szomorkodó kislányuk irigykedve figyeli a szomszédok vidám életét gyönyörű, ámde magányos gyerekszobájából. Faragóék megnéznek egy eladó házat, de az ára gyorsan kijózanítja őket. Ha az apa befejezi az évek óta írt könyvét, talán kap érte annyi pénzt, hogy megvalósíthassák álmukat.

Szeleburdi család
Ábel Anita és Ullmann Mónika már híres gyereksztár volt A szeleburdi család idején (Forrás: NFI)

Szeleburdi család színesíti a szocialista szürkeséget

A 80-as évek magyar szocialista világának egyik égető problémája a filmekben is többször feltűnő lakáshiány volt, ami a városi lakosság folyamatos növekedése miatt vált általánossá Magyarországon. 

A jelenséget olyan filmek ragadták meg, mint a Moziklip, az Ajándék ez a nap, vagy a Könnyű testi sértés.  A lakáskérdés Palásthy György filmjében is központi szerepet kap, az értelmiségi családnak az esélyei valójában elég kilátástalanok egy nagyobb házra, amit nem könnyít meg az értelmiségi lét általános anyagi megbecsültségének hiánya, és a feljelentéssel fenyegetőző, mindent halló, mindent látó házsártos szomszédok sem.

A szeleburdi család azonban jelentősen eltér ezektől a fajsúlyos filmektől azzal, hogy a gyermeki lét színes lencséjén keresztül szűri meg a szocialista valóságot, klasszikus ifjúsági filmes attitűddel vizsgálódik, a felnőtt világ problémái csupán halványan szűrődnek be a teknősbékák, aranyhörcsögök és papagájok népesítette izgalmas gyermekvilágba.

Palásthynak hihetetlen érdemei voltak, olyan szinten tudta meggyőzően átbokszolni az ötletét. Azt mondta, hogy ez egy gyerekfilm. Na most a gyerekfilm leple alatt egy csomó olyasmi is történt, ami egy felnőttek által játszott filmnél biztosan nem ment volna át.

dicséri Ernyey Béla a film íróját és rendezőjét. Palásthy György pályafutása során rengeteg más műfajban is kipróbálta magát, ma mégis gyerek- és ifjúsági filmjei a legismertebbek.

A szeleburdi családot Bálint Ágnes népszerű regénye alapján írta a rendező, emellett olyan ifjúsági klasszikusok is kötődnek a nevéhez, mint a Hahó, Öcsi! és az Égigérő fű – olvasható az Alap filmek oldalán.

Csatári Bence a film egyik ikonikus jelenetéről kérdezte a színművészt, melyben a munkában elmerülő, a gyerekektől idegileg igencsak megterhelt Faragó papa szórakozottan maga mögé hajít egy kávéscsészét. A jelenetet csak egyszer vették fel, mivel nem volt elég összetörni való edény, de a színész szerint egyébként is igaz a mondás, hogy az első felvétel általában a legjobb.

Ha rágörcsöl az ember, hogy jobb legyen, akkor már abban a pillanatban nem jobb. Másodszor pedig beleun. Tehát a színész egyszerű állat – szoktam mondani –, kap egy impulzust, és ha azt az impulzust jól tudja kezelni, akkor abból egy ilyen siker lesz, ami örök érvényű. A másik oldalon pedig, hogy ha beleun, akkor lesz belőle egy unott gyakorlat, amit a néző sem hisz el

ecseteli tapasztalatait Ernyey Béla. A Faragó család kalandjai a 80-as évek legvégén újabb filmben folytatódtak, a teljesen új szereposztással rendelkező A szeleburdi vakáció azonban kevésbé lett ismert, mint nagy elődje. A film érdekessége, hogy a fontosabb szereplők közül egyedül Balázs Péter tért vissza Belvizi úr szerepében, az első rész gyereksztárjai, Ullmann Mónika vagy Ábel Anita időközben kinőttek a kisgyerek szerepekből, Drahota Andreát és Ernyey Bélát pedig Kiss Mari és Benedek Miklós váltotta a szülők szerepében.

A szeleburdi család szombat este 20 órától lesz látható a  Hír TV műsorán, a  Szélesvásznú történelem aktuális része 22 órakor kerül adásba. Az ismétléseket másnap 11 és 13 órakor tekinthetjük meg.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.