Élő közvetítés
Ukrajna
ÉLŐ
Belgium
Szlovákia
ÉLŐ
Románia

Tűzzel-vassal fesztivál Székesfehérváron

Késes és késkészítő mesterek, kovácsok és fegyverkovácsok országos találkozóját rendezik meg szombaton Székesfehérváron, a Rác utcában. A skanzen eredeti állapotában megőrzött házai között elevenítik fel az ősi magyar mesterségek hagyományait. A XX. Tűzzel-vassal fesztivál a Fehérvári Kézművesek Egyesülete és a Magyarországi Kovácsmíves Céh szervezésében valósul meg, fegyverbemutató és nyitott kovácsműhely is vár a látogatókra.

2024. 06. 18. 11:02
Tűzzel-vassal
Szombaton rendezik meg a XX. Tűzzel -vassal fesztivált Fotó: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fesztivált Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere nyitja meg, majd megtartják a Fém a fémmel pályázat eredményhirdetését. A Tűzzel-vassal fesztiválon minden évben felszítják a parazsat, az ország különböző pontjairól érkező késesek, tőrösök, kovácsok, fegyverkovácsok a Rác utca minden szegletét tüzes hangulatúvá varázsolják. 

Tűzzel-vassal
A Tűzzel-vassal fesztiválon idén is felszítják a parazsat (Fotó: Gerbál Balázs)

A XX. Tűzzel-vassal fesztivál

Szenczi Jánosné, a Fehérvári Kézművesek Egyesülete elnöke elmondta, idén rekordszámú, azaz 88 mester nevezett, akik bemutatják éles műveiket, legyen szó késről, ollóról, bicskáról, míves fegyverekről vagy éppen vasból készült sütőalkalmatosságról, nemesfém ékszerről. Kovácsbemutató, konyhai kések és míves bicskák is megtekinthetők lesznek a helyszínen. 

A találkozón népi kézművesvásár, nyitott porták, bemutatók, színpadi programok lesznek. A furulyások, dudások jóvoltából egész nap szól a népzene, a gyerekeket sokféle népi játékkal, régi körhintával, kézműves-foglalkozásokkal várják. 

Az asszonyműhelyben pedig varrás, hímzés, gyöngyfűzés, szövés, fonás, csipkeverés, nemezelés és egyéb bemutató várja a lányokat, asszonyokat.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.