Balatonszemesen is felújították a Postamúzeumot

A Magyar Postra Zrt. szeretné a birtokában lévő múzeumi kincset és gyűjteményt hozzáférhetővé tenni mindenki számára, ennek újabb lépcsőfoka a balatonszemesi Postamúzeum megújítása – mondta a cég elnök-vezérigazgatója a kiállítóhely ünnepélyes újranyitásán.

Forrás: MTI2024. 07. 10. 16:00
BALCZÓ Barnabás; NÉMETH Kornélné
Balczó Barnabás, a Magyar Posta Zrt. elnök-vezérigazgatója, mellette Németh Kornélné polgármester a megújult balatonszemesi Postamúzeum ünnepélyes újranyitásán 2024. július 10-én. Fotó: Vasvári Tamás Forrás: MTI
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Balczó Barnabás fontosnak tartotta kiemelni, hogy a 157 éves magyar cégnek dolgozó 21 ezer ember fontos része a társadalomnak. A Magyar Posta Zrt. a Postakürt Alapítványával közösen hozta meg korábban a döntést, hogy a múzeumi kincseiket, szakgyűjteményüket nem engedik át az enyészetnek, hanem az egész ország számára hozzáférhetővé teszik – fogalmazott.

Balatonszemesi Postamúzeum
A Balatonszemesi Postamúzeum a felújítás előtt, 2017-ben. Forrás: Facebook/Szarvas Csaba

E törekvés jegyében újították fel és nyitották meg az elmúlt években a nagyvázsonyi, a szabadkígyósi, az ópusztaszeri és a diósdi postamúzeumot. A szentendrei skanzen után nemrég adták át Hollókő megújult kiállítóhelyét, ahol egy XXI. századi működő posta is található a múzeumi környezeteben – tette hozzá.

BALCZÓ Barnabás
Balczó Barnabás, a Magyar Posta Zrt. elnök-vezérigazgatója beszédet mond a megújult balatonszemesi Postamúzeum ünnepélyes újranyitásán 2024. július 10-én. Forrás: MTI/Vasvári Tamás

A balatonszemesi Postamúzeumról az elnök-vezérigazgató elmondta, 62 éves múltra tekint vissza mint kiállítóhely. – Egy ilyen, a postai mobilitást bemutató múzeum a Balaton partján a gyerekekkel érkezők számára is komoly élmény, több mint egy bazári látványosság – jegyezte meg.

Holló Szilvia-Andrea, a Postamúzeum igazgatója arról beszélt, hogy régen nem a fürdőzésről, nyaralásról volt híres a Balaton, hanem tájékozódási pontnak számított, amelyet postaútvonalak öleltek körbe. Az északi útvonalak fontos állomása Nagyvázsony, a délinek Balatonszemes volt, amely egykor lóváltó állomásként működött.

A Kocsiszekértől az elektromobilig – a postai szállítás története a középkortól napjainkig című tárlat legnagyobb tárgya egy 1928-ban gyártott vasúti mozgópostakocsi.

A legújabb tárgy egy Kyburz elektromos tricikli, amilyeneket ma is használnak a kézbesítők, és amelyet ki is próbálhatnak a látogatók.
A megnyitó végén Urbán Gyöngyi, a kiállítás kurátora tárlatvezetést tartott az érdeklődőknek.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.