Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Gitárhősnek indult, közérthető bluesrock előadó lett

Richie Kotzen visszatér Budapestre.

2024. 07. 01. 18:04
Richie Kotzen
Richie Kotzen. Fotó: Getty Images/Scott Dudelson
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Épp csak felocsúdtunk a Winery Dogs-buli óta, az amerikai gitárzseni, Richie Kotzen újra Budapestet ostromolja. Billy Sheehannel és Mike Portnoy-jal alkotott szupergrup triója egyelőre befejezte működését, hiszen Sheehan visszatért a Mr. Bigbe, akikkel hatalmas koncertet adtak nemrég, Portnoy pedig hazatalált anyazenekarába, a Dream Theaterbe, ami a rocktörténelem egyik legnagyobb hazatérése.

Richie Kotzen
Richie Kotzen

Richie Kotzen így dolgavégezetlen maradt, mondhatnánk, ha nem ismernénk. De ismerjük. Az állandóan nyughatatlan szerző nemrég ekképpen nyilatkozott új daláról, a Cheap Shotsról: „Sosem tudom előre, hogy éppen hogyan, mikor csap belém az a kreatív erő, ami egy új dal ötletét inspirálja. Sosem próbálom erőltetni ezt a folyamatot, mert tudom, hogy az élet előbb-utóbb mindig létrehoz egy olyan helyzetet, ahol ez a bizonyos kreatív szikra kipattan. Emellett az sem jellemző rám, hogy nyíltan szembe mennék azokkal, akik szerintem ártanak nekem, hanem ehelyett a kreatív energiáimat vetem be ilyenkor, és dalszerzőként kiírom magamból a kellemetlen érzéseket, így nem őrlődöm tovább. Szóval, ha valaki rendszeresen keresztbe tesz neked, akkor ott kell hagyni, amúgy végső soron te leszel saját magad legnagyobb ellensége. Segíteni próbáltam és most én vagyok a célpont? Kösz nem… inkább kiszállok. Az én elvem ilyenkor az, hogy ki vele, hajítsuk a szemetet oda, ahová való. Lépj tovább és felejtsd el őket! Erről szól ez az új dal.”

Le sem tagadhatja, mennyire szereti Magyarországot, hiszen annak ellenére erre vette az irányt, hogy legújabb nagylemeze csak ősszel fog megjelenni, így lemezbemutatónak semmiképp, egy átfogó Richie Kotzen-katalógusnak azonban már mindenképp tekinthetjük ezt a turnét.  

Számomra Richie Kotzen mindig is egy zseniális szerző és gitáros volt, azonban valamivel később, a Mother Head’s Family Reunion című lemezénél adtam meg magam nem csupán a dalok minősége, hanem azok eléneklése okán. Ne fukarkodjunk a dicsérő szavakkal: Richie Kotzen a legjobb énekesek egyike úgy, hogy nem ez az igazi funkciója. Számomra felfoghatatlan, hogy lehet egy ember ennyire sokoldalú és kreatív, és egyúttal hogyan lehet ott a torkában a bluestól a soulzenén keresztül a rockig minden műfaj.

Mivel volt szerencsém ezzel a formációjával – csak más felállással – már látni hosszú évekkel ezelőtt az A38-on, bizton ajánlom minden zenerajongónak ezt a trióját is.  

Richie Kotzen 2024. július 4-én, 19 órakor lép fel a Dürer kertben, előzenekara az SFV lesz. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.