Mátészalkától Hollywoodig: Magyarországra látogat a filmlegenda utolsó nagy szerelme

A Magyar Hollywood Tanács, Mátészalka önkormányzata és az Origo Filmstúdió a Nemzeti Filmintézet támogatásával szeptember 19–21-ig a városban, a Zukor Adolf Filmszínházban megrendezi a Tony Curtis Nemzetközi Filmfesztivált, amelynek Jill Curtis-Weber, a színész özvegye lesz a díszvendége.

2024. 08. 31. 14:19
Tony Curtis leghíresebb filmjében, Marilyn Monroe-val és Jack Lemonn-nal a főszerepben.
Tony Curtis leghíresebb filmjében, Marilyn Monroe-val és Jack Lemonn-nal a főszerepben. Forrás: NFI
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét nagyszabású esemény helyszíne lesz idén ősszel a Zukor Adolf Filmszínház Mátészalkán. A Tony Curtis Nemzetközi Filmfesztiválra szeptember 19–21-ig kerül sor a szalkai moziban. A rendezvényt a Magyar Hollywood Tanács, Mátészalka városa és az Origo Filmstúdió hozza létre a mátészalkai gyökereire büszke filmcsillag Tony Curtis emlékére, akit magyar származása és hollywoodi karrierje tesz kiemelkedővé, továbbá azzal a deklarált céllal, hogy a magyar és nemzetközi filmes talentumokat összehozza, felfedezze.

Jill Curtis-Weber lesz a Tony Curtis Nemzetközi Filmfesztivál idei díszvendége.
Jill Curtis-Weber lesz a Tony Curtis Nemzetközi Filmfesztivál idei díszvendége. Fotó: Northfoto

Tony Curtis emlékére

A háromnapos, ingyenes fesztivál 55 filmet kínál 17 országból, három – dokumentum-, rövid- és játékfilm – kategóriában, számos kísérőprogramja lesz, híres filmes személyiségeket lát vendégül, megrendezi a nyolc éve zajló Magyar Hollywood vetélkedő országos döntőjét, amelyen tizenöt magyarországi és határon túli településről érkező diákcsapatok vesznek részt, és az Adolph Zukor-díj átadásának helyszíne is lesz.

A hivatalos versenyprogramba bekerült 55 alkotás közül az úgynevezett „finalistákat”, körülbelül harminc filmet nézhetnek meg a vendégek két teremben párhuzamosan: a mozi Tony Curtis és Adolph Zukor termében reggeltől estig zajlanak majd a vetítések. A filmes blokkok között pódiumbeszélgetések és közönségtalálkozók lesznek.

A fesztivál napjain kiállítást tekinthetünk meg a két Oscar-díjas Guttmann Dezsőről, amerikai nevén Dave Gouldról, aki a világ egyik legnagyobb filmgyártó vállalata, az MGM táncigazgatójaként tevékenykedett, és idén 125. éve született.

A fesztivál díszvendégei Koltai Róbert, Kamarás Iván és Sáfár Anikó lesznek. 

Elkíséri filmjét Mátészalkára Romwalter Judit, Pigniczky Réka, Králl Kevin, Gauder Áron, Piroch Gábor, Kisfaludy András, Jakab Edit, Gerebics Sándor, Szalóczy Pál, Chilton Flóra, Hajdú László, Poór István, Kerékgyártó Yvonne, akárcsak Nicholas Gyeney és John Alexander az USA-ból, Dir Sharvi Indiából, Baruch Tadisi Angolából, Emilio Ruiz Barrachina és Jesus Aguilar Spanyolországból. 

Előadást tart Tony Curtisről Dudás Viktor filmesztéta, a Critics Choice Association tagja, a világhírű hollywoodi színésznő, Putty Lia karrierjéről pedig dédunokája, Kálmán Mónika beszél. Xantus Gábor rendezőt, a kolozsvári Erdélyi Mozgókép Múzeum vezetőjét az ottani filmes hagyományokról hallgathatjuk meg, a CinProCaS stábja pedig filmtervező applikációjáról tart prezentációt.

A zsűri tagjaival is szerveznek beszélgetéseket: Szász Attila és Pozsgai Zsolt Balázs Béla-díjas rendezőket, Ubrankovics Júlia színésznőt és Demetrios Katis görög–amerikai rendezőt fogják faggatni szakmájuk kulisszatitkairól. Vozár Márton zongoraművész filmzenei koncertet ad a zsinagógában, DJ Dominik pedig „fergetegpartit” tart majd. A díjátadó gála szeptember 21-én, szombaton lesz.

A versenyprogram filmjeiről és a vetítési menetrendről, valamint a beszélgetésekről, közönségtalálkozókról, egyéb programokról a fesztivál Facebook-oldalán és honlapján lehet tájékozódni szeptember 5-től.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.