A Nyugati pályaudvar egykori várótermében nyílt kiállítás

Megnyílt kedden a Budapest Design Week központi tárlata, a 360 Design Budapest kiállítás, amely október 20-ig várja a látogatókat a Nyugati pályaudvar egykori várótermében.

2024. 10. 15. 18:00
Megnyílt 360 Design Budapest regionális dizájnkiállítás Fotó: MTI/Máthé Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint kétszáz dizájntárgy és műalkotás 

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

– A magyar és regionális dizájn legkiválóbb alkotásait, a dizájn mindennapokban betöltött szerepét hangsúlyozza az idei kiállítás, amelyen több mint kétszáz dizájntárgy és műalkotás látható – hangsúlyozta Jakab Zsófia, a kreatívipar fejlesztéséért és ágazati koordinációjáért felelős miniszeri biztos, a Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) vezérigazgatója a megnyitón. Jakab Zsófia szerint ez egyfajta ünnep, a kreatívipar ünnepe, amely az alkotók, formatervezők és a különféle szakmai szereplők nélkül nem jöhetett volna létre. – A korábban Red Dot díjat nyert program az elmúlt években több ezer érdeklődőt vonzott, idén egy építészeti örökségként ismert, nagy múltú helyszínen várja a látogatókat – mondta az MDDÜ vezérigazgatója. 

A cél az volt, hogy idén is izgalmasan mutassák be a száznál is több alkotót és művészt, akiktől csaknem 300 tárgyat állítanak ki.

A látogatók használati tárgyakkal, bútorokkal és művészeti alkotásokkal egyaránt találkozhatnak. Az idei kiállításra is érkeztek alkotások az Iparművészeti Múzeum gyűjteményéből, a magyar alkotók mellett Hollandia, Szlovákia, Lengyelország, Csehország, Ukrajna és Ausztria tervezőinek munkái szerepelnek a kiállításban – tette hozzá Jakab Zsófia. 

Az MDDÜ vezérigazgatójának ismertetése szerint a kiállításban elismert művészek, zenészek és alkotók tartanak tárlatvezetéseket, és a korábbi évekhez hasonlóan a nemzetközi szaksajtó kiemelkedő szereplői is ellátogatnak a kiállításra, amely hozzájárul az országimázs építéséhez. Jakab Zsófia kiemelte, hogy az MDDÜ-nek fontos célja az oktatással való együttműködés, így a 360 Design Budapest az oktatás és a szakmai fejlődés támogatásához is hozzájárul. 

Diákoknak is szerveznek tárlatvezetéseket egyetemekkel, szakiskolákkal, szakképzési centrumokkal együttműködve, de lesznek olyan programok, amelyen az alkotókkal lehet megismerkedni. 

JAKAB Zsófia
Jakab Zsófia, a Nemzetgazdasági Minisztérium kreatívipar fejlesztéséért és ágazati koordinációjáért felelős miniszteri biztosa és a Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) vezérigazgatója Fotó: MTI/Kovács Attila

„Összedrótozni” a magyar tudatipart és kreatívipart

Demeter Szilárd, a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ (MNMKK) elnöke szerint oda kell figyelni a tárgyi környezetre, amely a globalizáció miatt uniformizálódott. Hangsúlyozta, hogy az MDDÜ-vel közösen gondolkodnak azon, hogyan tudják „összedrótozni” a magyar tudatipart és a magyar kreatívipart, ami azért fontos, hogy ha pár ezer év múlva 

a késői utódok meg akarják ítélni, hogy kik voltunk mi, akkor olyan hiteles tárgyaink legyenek, amelyek valóban el tudják mesélni, hogy mit gondoltunk a világról. 

Bonta Gáspár, a kiállítás kurátora elmondta, hogy az idei tárlaton mindennapi használati tárgyak is láthatók, az Iparművészeti Múzeum gyűjteményéből egyebek mellett Gorka Lívia, Mikó Sándor és Engelsz József alkotásaival találkozhat a közönség. 

A kiállítás koncepciója a szecesszió és az art deco hagyományainak kortárs újraértelmezésén alapul, és a magyar identitás erősítését, valamint a hazai alkotók ismertségének és elismertségének növelését tűzte ki célul 

– hangsúlyozta a kurátor. Bonta Gáspár ismertetése szerint a tárlat a magyar kreativitás mellett a fenntarthatóság jegyében az új, környezetbarát anyagok használatára, valamint az időtálló technikák újragondolására is fókuszál. 

Nagy múltú helyszín

– A kiállításnak helyet adó Nyugati pályaudvar impozáns tere történelmi helyszínként szimbolikusan is összekapcsolja a keleti és nyugati világot, teret adva a hazai és nemzetközi dizájnszíntér találkozásának és kölcsönhatásának – mondta, hozzátéve: emellett a 360 Design Budapest installációja a helyszín indusztriális karakterére és rekonstrukciójára is reflektál, 

a látogatók 360 fokban körbejárva ismerhetik meg a magyar és nemzetközi tárgykultúra legkiemelkedőbb alkotásait.

A Budapest Design Week több mint 100 helyszínen élményalapú, kreatív programokkal, időszaki kiállításokkal, workshopokkal és tárlatvezetésekkel várja vasárnapig a kreatívipar iránt érdeklődő közönséget.


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.