A Sába királynője Tel-Avivban

A magyar—izraeli diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének harmincadik évfordulója alkalmából magyar kulturális évad zajlik Izraelben a Külgazdasági és Külügyminisztérium szervezésében. A hivatalosan március 19-én nyílt és október 23-ig tartó programsorozat a héten újabb kiemelkedő mérföldkövéhez érkezik: holnap a Magyar Állami Operaház a Sába királynője című bibliai témájú operát, csütörtökön és pénteken pedig a Budapesti Operettszínház az első klezmermusicalt, a Menyasszonytáncot adja elő a tel-avivi operaházban.

Breuer Csilla
2019. 09. 09. 6:53
null
Gál Erika játssza a főszerepet, László Boldizsár pedig a jeruzsálemi katonatisztet, Asszádot alakítja Fotó: Nagy Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az izraeli magyar kulturális évad hivatalos megnyitóját megelőzően, már­cius 11-én Jeruzsálemben, illetve már­cius 13–14-én Tel-Avivban nagyszabású operettgálát tekinthettek meg a műfaj iránt érdeklődők, majd március 19-én a tel-avivi konzervatóriumban György Ádám zongorakoncertjével nyitották meg ünnepélyesen az évadot, amelynek nyitóbeszédét Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tartotta.

Szeptemberben az 1884 óta működő Magyar Állami Operaház története során először lép fel Tel-Avivban, régóta dédelgetett álmuk válik ezzel valóra, hogy megismertessék Goldmark Károly fő művét a zsidó közönséggel. A Sába királynőjét a szerző halálának centenáriumán, 2015-ben Káel Csaba vitte színre.

Gál Erika játssza a főszerepet, László Boldizsár pedig a jeruzsálemi katonatisztet, Asszádot alakítja
Fotó: Nagy Attila

A jelmezes, vetítéssel kísért koncertszerű előadás Sába királynőjének látogatásáról szól Salamon királynál. A jeruzsálemi katonatiszt, Asszád jegyesét és istenét is megtagadja a királynő iránt fellobbant szerelme miatt. A tragikus kimenetelű bibliai történet főszerepeit Gál Erika (Sába királynője), László Boldizsár (Asszád) és Sümegi Eszter (Szulamit) alakítják, Kocsár Balázs fő-zeneigazgató vezényletével.

A Budapesti Operettszínház 2007 óta vendégszerepel rendszeresen Izraelben, viszont kortárs darabbal most jelentkeznek először. Jávori Ferenc Menyasszonytánc című klezmermusicalje Béres Attila rendezésében 2006-ban hódította meg a hazai közönséget. Most felújított változatát tárják a közönség elé a kitörő életörömmel és ugyanakkor mély bánattal átitatott, a harmincas években egy erdélyi román-magyar-zsidó kisvárosban játszódó történetnek, amelyben a szép és büszke Rózsi egy pillanat alatt veszít el mindent, amikor kiderül zsidó származása. A főbb szerepeket Gubik Petra, Kocsis Dénes, Szendy Szilvi, Laki Péter, Földes Tamás és Szulák Andrea alakítják.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.