Együtt – feketén, fehéren

Kaiser Ottó kiállítása június 28-ig, keddtől péntekig, 10 és 18 óra között tekinthető meg az V. kerületi Falk Miksa utca 8. szám alatt.

B. Orbán Emese
2019. 05. 30. 12:45
null
A fotóművész tárlatát Lázár János országgyűlési képviselő nyitotta meg Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A színek, sőt gyakran irreális és harsány színek uralta, digitalizált világban, amikor a képrögzítés bárki számára könnyen elérhető, már önmagában is megállásra, gondolkodásra késztet, ha fekete-fehér fotókkal szembesülünk. Amennyiben ezeken a fotókon az egész Kárpát-medence épített öröksége, tárgyi emlékei, ismert személyiségek portréi és ismeretlen, de az adott helyszínhez szervesen hozzátartozó alakok tűnnek fel, olyan szinten elkalandozik az elménk, hogy ránk kell szólni, gyere már, meddig bámulod még az író Szilágyi István mögötti hiányos vakolatú, magyarvalkói gazdasági épületet? Vagy inkább a mellette lévő képen látható, egy kézdivásárhelyi konyhában pózoló ismerőseiden merengtél el?

Az Erdély Művészetéért Alapítvány E-galériájában A Kárpát-medence feketén-fehéren címmel Kaiser Ottó ötven darab, fekete-fehér képéből nyílt tárlat, amely Kulcsár Edit galériavezető azon ötletéből született, hogy immár hagyományosan a nemzeti összetartozás napja alkalmából, a trianoni határon inneni és túli területekhez köthető olyan alkotásokat vonultasson fel, amelyek kifejezik, hogy hiába vannak államhatárok, egy nemzethez tartozunk.

A fotóművész tárlatát Lázár János országgyűlési képviselő nyitotta meg
Fotó: Teknős Miklós

Kaiser Ottó fotográfus gyűjtőmunkája másfél évtizede kezdődött a jelenlegi határainkon túl élő írók, költők, művésztársak portrésorozataival. Ebből született a háromkötetes Határtalan irodalom. A kelet-közép-európai népművészet nyomait kutatva állt össze a Magyar népművészet 1000 csodája című album. A mostani kiállítás megnyitóján mutatták be a nemrég megjelent, hazánk és a környező nyolc ország építészeti és tárgyi emlékeit tartalmazó, 500 oldalas albumát, A Kárpát-medence 1000 csodáját.

Kaiser Ottó kiállítása június 28-ig, keddtől péntekig, 10 és 18 óra között tekinthető meg az V. kerületi Falk Miksa utca 8. szám alatt. A tárlat kapcsán ma 13 órától a Karc rádió Karcolat című műsorában Kaiser Ottóval Perjés Klára beszélget.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.