Először adják át az Év emlékhelye díjat

Idén ötödik alkalommal rendezi meg a Nemzeti Örökség Intézete az Emlékhelyek napját, a hagyományostól eltérően nem május második szombatján, hanem augusztus utolsó hétvégéjén.

Magyar Nemzet
2020. 08. 07. 15:02
RADNAIN dr. FOGARASI Katalin
Radnainé Fogarasi Katalin az Emlékhelyek napja rendezvénysorozat beharangozó sajtótájékoztatóján Budapesten, a Fiumei úti sírkertben Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Idén ötödik alkalommal rendezi meg a Nemzeti Örökség Intézete az Emlékhelyek napját, a hagyományostól eltérően nem május második szombatján, hanem augusztus utolsó hétvégéjén.

Az esemény célja az emlékhelyek népszerűsítése mellett, hogy a változatos programok révén a magyarországi emlékhelyek létezése és fontosságuk beépüljön a köztudatba, minél szélesebb körben megismertessük e történelmi helyszíneket. Az esemény fővédnöke, immár ötödik alkalommal, Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

Radnainé Fogarasi Katalin Nemzeti Örökség Intézetének (NÖRI) főigazgatója közölte, hogy a járványhelyzetre figyelemmel lesznek az új időpontban is, és mindenben követik az aktuális egészségügyi előírásokat. Idén először adják át az Emlékhelyek díját, és minden részt vevő emlékhely készül családbarát programokkal, a rendezvények jelentős része ingyenes lesz.

Radnainé Fogarasi Katalin az Emlékhelyek napja rendezvénysorozat beharangozó sajtótájékoztatóján Budapesten, a Fiumei úti sírkertben

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az emléknap népszerűségét és sikerét bizonyítja, hogy idén a járványhelyzet ellenére hatvan emlékhely csatlakozott, így országosan mintegy hetven helyszínen lesznek programok. A tavalyi látogatói szám országosan több tízezer fő volt. A rendezvények nagy része ingyenesen vagy kedvezményesen látogatható, ebben is igazodva Magyarország kormányának családbarát politikájához.

Az idei Emlékhelyek napját az összetartozás évéhez csatlakozva, az összetartozás jegyében hirdették meg a nemzeti és történelmi emlékhelyek körében. A programokkal kapcsolatban mindenki az emléknap hivatalos www.emlékhelyeknapja.hu oldalon tájékozódhat.

A megnyitóünnepségre augusztus 29-én 10 órakor a pákozdi Katonai Emlékparkban kerül sor, ahol egész nap programokat kínálnak a látogatóknak. A mohácsi csata évfordulójára emlékezve számos programmal készül a mohácsi nemzeti emlékhely: a látogatók többek között hagyományőrző bemutatókon, régészeti előadásokon vehetnek részt. Az Országházban és a Kossuth téren vezetett séták várják az érdeklődőket, az Országgyűlési Múzeumban kiállításmegnyitó lesz Tisza István életével kapcsolatban, a Kossuth téren 16 órától a Kollmann Gábor Band lép fel. A Hősök terén a Műcsarnok és a Szépművészeti Múzeum érdekes tárlatvezetésekkel és kedvezményekkel készül. A Budai Várnegyed színes programjairól az I. kerületi önkormányzat, a Várkapitányság Nonprofit Zrt., a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, a Mátyás-templom, a Magyar Nemzeti Levéltár és a Budapest Történeti Múzeum gondoskodik.

Egész napos programmal készül az egri vár, Esztergomban idén először a bazilika is bekapcsolódik a rendezvénysorozatba, Székesfehérváron a Romkertben tartanak antropológiai, régészeti és restaurátori témájú foglalkozásokat, előadásokat, a szigetvári várban családi kincskeresés lesz, a debreceni református nagytemplomban pedig orgonazene és családi programok várják majd a betérőket – mondta el a NÖRI főigazgatója.

Radnainé Fogarasi Katalin kiemelte a NÖRI saját szervezésű programjait: a Fiumei úti Nemzeti sírkertbe, a Rákoskeresztúri új köztemetőbe és a Salgótarjáni utcai zsidó temetőbe is várják a közönséget. 15.30-kor idén először átadják az Év emlékhelye díjat. 20.30-tól különleges programmal várja a látogatókat Szabó Balázs Bandája, a Csöndek fodrán című irodalmi koncertjével, az Accord Quartet közreműködésével, a Kossuth-mauzóleum előtti téren.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.