Jubileumi album jelent meg a Győri Balett fennállásának 40. évfordulójára

Több száz fotóval, visszaemlékezésekkel, interjúkkal idézi fel a Győri Balett fennállásának eddigi negyven évét a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) által megjelentetett, Győri Balett 40 című album.

Forrás: MTI2019. 11. 25. 21:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára a kötet hétfői budapesti bemutatóján emlékeztetett arra, hogy a Győri Balett sikere egyáltalán nem volt biztos negyven évvel ezelőtt, ám az idő az alapítókat igazolta.

Mint kiemelte, az MMA-nak az a feladata, hogy ezeket a nagyszerű pillanatokat megmutassa azoknak is, akik eddig nem éltek együtt a Győri Balett sikerével. Elmondása szerint a mintegy 370 oldalas album egyrészt művészeti dokumentáció, de az interjúkon keresztül a személyes megéltség is része a könyvnek.

Az MMA két éve alapított önálló könyvkiadót, az azonban „gyermekkora” ellenére képes volt olyan kötetet produkálni, amely méltó összefoglalása a Győri Balett negyven évének – mutatott rá Kucsera Tamás Gergely.

Kiss János, a Győri Balett igazgatója elmondta: a világban kevés együttes van, amelyről ilyen csodálatos könyvet adnak ki. Mint emlékeztetett, évfolyamtársaival a Táncművészeti Főiskolán már 1975-től elkezdtek gondolkodni egy saját társulat alapításán.

„Ez az évfolyam úgy élt együtt, mint egy nagy család, és az mondtuk, együtt akarunk maradni és Markó Ivánt akarjuk vezetőnknek” – idézte fel.

Kiss János hozzátette, Győrben ekkor épült egy nagy színház, ezért azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy innen hódítsák meg a világot.

Bombicz Barbara balettművész, a társulat alapító tagja elmondta, hogy Markó Iván már a főiskolán is készített nekik koreográfiát, majd a Győri Balett révén olyan lehetőségekhez jutottak, hogy „túlteljesíthették” magukat.

Markó Iván és felesége, Judit minden szempontból vigyáztak a társulat tagjaira, míg Markó 1991-ben el nem hagyta az együttest. „Akkor váltunk nagykorúvá, akkor kezdtünk koreografálni, rendezni” – jegyezte meg Bombicz Barbara.

Kiss János hozzátette, hogy óriási trauma volt Markó Iván távozása, de a győriek ragaszkodtak a társulathoz, és a táncosok mertek hinni egymásban. Első darabjukat a Népstadionban mutatták be II. János Pál pápa jelenlétében, 50 ezer néző előtt – idézte fel Kiss János, hozzáfűzve: az újrakezdés így végül pápai áldással indult.

Major Rita tánctörténész hangsúlyozta: a Győri Balett az első perctől kezdve nagyszerű társulat volt, amely Magyarországon tánctörténeti revelációnak számított. Nemcsak nézőként tudott jelen lenni a közönség, hanem át is élhette az előadásokat – szólt az együttes sikerének titkáról, hozzátéve: kritikustársaival versengtek azért, hogy írhassanak a Győri Balettről.

Bánkuti András fotóművész, a kötet képszerkesztője és egyik fotográfusa elmondta, háromszáznál is több felvétel került az albumba.

Ritka egy együttes történetében, hogy még meg sem alakult, de már elkezdik fényképezni – jegyezte meg: Urbán Tamás ugyanis már a főiskolán számos képet készített a leendő társulatról.

A Győri Balett eddigi négy évtizedének történetét áttekintő albumba olyan neves fotográfusok felvételei kerültek, mint például Keleti Éva, Benkő Imre, Féner Tamás vagy Eifert János – tette hozzá Bánkuti András.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.