Magyarország a középpontban a zágrábi Animfesten

Szeptember 28-án kezdődik a 30. Zágrábi Animafest Nemzetközi Fesztivál, amelyen retrospektív vetítéssorozaton Focus on Hungary címmel mutatkozik be a magyar animációs film múltja és jelene. A program a Nemzeti Filmintézet együttműködésével jön létre.

Magyar Nemzet
2020. 09. 11. 14:32
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idén jubiláló zágrábi Animfest a világ második olyan filmes fesztiválja (a franciaországi Annecy után), amelyet 1972-ben azzal a céllal hívtak életre, hogy kizárólag animációs filmeket mutassanak be. Az eseményen most a magyar animáció kivételes sokszínűségével is megismerkedhetnek az érdeklődők, hiszen Kovásznai György Habfürdő című dokumentarista musicalje vagy Jankovics Marcell Fehérlófia című műve a műfaj rendhagyó és rendkívüli darabjai. Jankovics Marcell népmesei alapú egész estés rajzfilmjének restaurálási munkálatai tavaly készültek el a Filmarchívum és Filmlabor együttműködésében, a napokban több európai országban és Amerikában is bemutatják a felújított alkotást.

A népmesei elemeket tartalmazó Fehérlófia digitálisan felújított változatát külföldön is bemutatják

A magyar animáció aranykorát jelentő, legendás Pannónia Filmstúdiót számos rövidfilm is képviseli. A zágrábi retrospektív válogatásban az 1964-ben indult Gusztáv című magyar rajzfilmsorozat legelső epizódja, a Nepp József rendezte Gusztáv, az állatbarát kerül műsorra. 1984-ben díjazták Zágrábban Varga Csaba Auguszta gyurmasorozatának Auguszta szépítkezik című epizódját is, most szintén benne van az összeállításban. A fesztivál alkalmából több filmet is újonnan digitalizáltak a Filmintézet munkatársai: Richly Zsolt A hétpettyes autó (1973), illetve Csonka György József Attila: Altató (1974) című rajzfilmje digitálisan felújítva került a gyerekek számára összeállított, klasszikus és kortárs mese rövidfilmekből álló válogatásba.

Az NFI Filmarchívum igazgatóság által frissen készült el Milorad Krstić Ezüst Medve-díjas első rövidfilmje, a My Baby Left Me digitalis felújítása is, amelyet a szerb származású alkotó az egykori Varga Stúdióban készített 1995-ben. Krstić első egész estés animációja, a Ruben Brandt, a gyűjtő tavaly fődíjat nyert Zágrábban.

A zágrábi filmválogatásban nagy hangsúlyt kapnak a kortárs fiatal és középgeneráció alkotásai is, valamint külön blokkban vetítik fiatal női rendezőinknek – Andrasev Nadja, Bucsi Réka, Kreif Zsuzsanna, Tóth Luca és Zétényi Borbála – az elmúlt években legrangosabb nemzetközi filmfesztiválokon díjazott alkotásait. A fesztiválról további információk az esemény honlapján találhatók.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.