Megjelent a Magyar Konyha magazin Balaton 2021 Gasztrokalauza

Szinte rutinná vált a hazai nyaralóvendégek körében, hogy nem indulnak el a Balatonra a Magyar Konyha magazin Balaton-gasztrokalauza nélkül. Nem véletlen, hiszen a nyári lapszámhoz hozzácsomagolt könyvecskében a legjobb tóparti helyeket mutatják be, rövid, színes ajánlókkal segítve a tájékozódást. Az idén kilencedik alkalommal megjelent kiadványban 360 étterem, vendéglő, kocsma, strandbüfé, újhullámos kávézó, sörfőzde, kézműves hamburgerező és pékség szerepel, köztük 65 új hely, ami jórészt idén nyáron nyitott.

Magyar Nemzet
2021. 07. 12. 11:30
null
Balatoni gasztronómia a Magyar Konyhában Fotó: Krizsán Csaba Forrás: MTI/Krizsán Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez a könyvecske nem étteremkalauz, hanem kulináris útikönyv. A teljes palettát ajánlja, vendégasztalokat, kultúrbisztrót, fűszerkerteket, sajtkészítő műhelyt, levendulást, csilifarm-látogatást. És természetesen a déli és az északi part legjobb borászatait. Újdonság, hogy több budapesti vendéglátóhely leköltözött a Balatonra, akár egy-egy pop up vacsora idejére. A kiadványban az új helyet piktogram jelzi, ahogy az egész évben nyitva tartó vendéglátóhelyeket és azokat is, amelyek szállást is kínálnak: szinte az év minden napjára juthat egy kedvenc.

A járvány nem törte meg a tóparti vendéglátás lendületét, stílusbeli sokszínűség, kreativitás és ötletesség jellemzi a legtöbb helyet. Egyre változatosabb az étlap is. A hagyományos balatoni konyha, a helyi alapanyagokra épülő beach food mellett idei újdonság a hamburgerezők, a BBQ és grillező helyek számának növekedése. Ma már nehezen találunk olyan minőségi éttermet, strandbüfét vagy delikátboltot, ahol ne használnák vagy árulnák a balatoni régió termékeit. Az igényesebb vendégek már jól ismerik a balatoni alapanyagokat, a keszthelyi tokhalat, a tapolcai pisztrángot, a fenyvesi angus marhát, a tekeresvölgyi sajtot, a szemesi spárgát vagy a Péklány kovászos kenyereit. Régi álom válik ezzel valóra: kialakulni látszik a termelő–vendéglős–vendég regionális kapcsolata, minden színvonalas konyha alapja. Mindehhez kellett a borászok támogatása, a közösségi terek, piacok összefogása, és annak a ténynek a felismerése, hogy a balatoni vendéglátás nemcsak üzleti vállalkozás, hanem életérzés is.

Balatoni gasztronómia a Magyar Konyha magazinjában
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

A Magyar Konyha nyári száma bővebben is bemutatja Pálffy Gyula pincészetét Köveskálon, de ellátogat Nagykörűre, Magyarország cseresnyéskertjébe is, ahol a gyümölcsökön kívül házi tészta, sajt, lekvár, mangalicatermékek sora várja a piaclátogatókat. Szó esik még mennyei paradicsomokról, fagylaltról és jeges desszertekről, nyári koktélokról és juharszirupról is.

A Variációk egy témára sorozatban ezúttal könnyű, nyári főzelékek kerültek terítékre. Kiderül, hogy az evés-ivás legnagyobb magyar költője, Berda József hogyan szidta a hanyag henteseket, trehány szakácsokat, s hogy mi volt a titka a Légrádi Testvérek Vendéglőjének, amely az 1980- as évek második felétől lett a magyar és nemzetközi elit kedvenc étterme. Hazai és világsztárok sora adta egymásnak a kilincset a Magyar utcában – hogy köztük volt-e Mick Jagger, kiderül a Magyar Konyha nyári számából.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.