Virtuálisan sétálhatunk a Visegrádi Királyi Palotában

Egy kattintásra királyi környezetben találhatjuk magunkat, ha ellátogatunk a Visegrádi Királyi Palotát a virtuális térben bemutató honlapra.

Magyar Nemzet
2021. 05. 09. 16:43
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzeti Múzeum Mátyás Király Múzeuma és a 4iG Nyrt. Mensor3D üzletága elkészítette a késő középkori magyar uralkodók legteljesebben fennmaradt rezidenciájának, valamint tárlatainak háromdimenziós, bejárható modelljét, mely ITT elérhető.

A legmodernebb NavVis 3D lézerszkenner-technológiával megvalósult digitális kiállításon nem csupán a királyi palota virtuálisan rekonstruált mását, kiállításait, műtárgyait nézheti meg otthonából a látogató, de részletesen megismerheti a palota és Visegrád történetét, megtekintheti a helyreállításról és az ásatásokról készült képeket, valamint az évről-évre megrendezésre kerülő hagyományőrző programok videóit is.

A palota udvara Fotó: Visegrádi Mátyás Király Múzeum

A Várhegy lábánál található palota eredetileg Károly Róbert városi háza volt, majd I. Lajos kezdte meg kiépítését, amelyet utódai – Mária és Zsigmond – fejeztek be a XIV. század utolsó éveiben. Miután Zsigmond király udvarát – ezzel a magyar uralkodók hivatalos székhelyét – Budára költöztette, a Visegrádi Királyi Palota háttérbe szorult. Egészen addig, amíg Mátyás király késő gótikus és reneszánsz stílusban újjáépíttette, s az uralkodók vidéki rezidenciává vált. A török hódoltság után megmaradt romokat a XVIII. század közepén lebontották. Feltárása és rekonstrukciója 1934 óta folyik. Az épületben ma a Magyar Nemzeti Múzeum Mátyás Király Múzeuma található.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.