időjárás 22°C Csanád , Emil 2023. május 28.
logo

Történetek a Mahábharátából

A Történetek a Mahábharátából című Kathákali stílusú előadás május 26-án 21 órától veszi kezdetét a Nemzeti Színház Nagyszínpadán. Az előadás hossza 7 és fél óra, így 27-én hajnalban 5:30-kor, napfelkeltekor ér véget. Az előadás után következik a Kelikottu, azaz a hagyományos napüdvözlő rítus, amelyben (egy kis reggelivel egybekötve) Kathákali dobos zenekar ad rövid koncertet, illetve a zenészek dallal köszöntik Szúrját, a hindu mitológia ősi napistenét.

Történetek a Mahábharátából

Nemzeti Színház
https://jegymester.hu/production/620708/olimpia-mitem/62003347 Jegyrendelés

„Ami nem áll ebben a műben, azt hiába keresnők a hármas világon!” – olvashatjuk az ősi indiai eposz, a Mahábhárata eredeti ajánlásában. Baktay Ervin a rövidített magyar változat megalkotója pedig így nyilatkozik: „ha egyebet sem ismernénk India múltjából, csak a Mahábháratát, ez magában elegendő volna, hogy a hinduk ősi mitológiáját, vallását, világnézetét, bölcseletét, művelődését, szokásait és művészetét rekonstruálhassuk.”

Keralából, Dél-India zöldellő vidékéről származik a kathákali stílus, amely különböző előadói és rituális gyakorlatok sokszínű kultúrájából merítve a XVII.-ik században nyerte el a most látható végleges formáját. A látványos arcfestések és jelmezek pazar kombinációi, a hipnotikus és rendkívül kifinomult éneklés és ütős zenei játék, valamint a színészek legendás technikai felkészültsége helyezik e művészetet a világszínház csúcsára.
Magyarországon először élhetnek végig a nézők egy teljes, hagyományos kathákali éjszakát. Nem pusztán egy előadást, hanem (chai tea és szamósza kíséretében) egy kis darab Indiát varázsolnak ide a művészek. A produkcióban részt vesz Sadaanam Krishnankutty, aki a kathákali egyik legjelentősebb ma élő képviselője.

Kísérőrendezvények

május 25., péntek, 18 óra, Kaszás Attila Terem (Nemzeti Színház)

Raja Kottarakkara 

Ismeretterjesztő előadás a Kathakali táncszínház mítoszáról és költészetéről
Tiziana Barbiero, a Teatro tascabile di Bergamo alapító tagja a Kathakali műfaját mutatja be a főszereplők, Kalamandalam John és Sadanam Krishnankutty részvételével, valamint a zenészek közreműködésével.

(ingyenes, regisztrációhoz kötött)

május 26., szombat, 17 óra, Első emeleti előcsarnok (Nemzeti Színház)

Élőben követhetik nézőink a Kathákali színészek maszkfestési és beöltözés folyamatát egészen 20:30-ig, az úgy nevezett "Zöld teremben".

(ingyenes, regisztrációhoz kötött)

Programok, rekordok, riportok a Kultúrnemzet színházi olimpiai gyűjtőoldalán! Kattintson IDE!