Minden egyes tengerparti nyaralásról hazatérve még sokáig kísért a frissen fogott halak sütve, rákok-, borban, fokhagymával összefőzött feketekagylók íze. Ezt a sóvárgást itthon eddig a nagyobb piacok halpultjaihoz zarándokolva próbálhattuk tompítani, ám limitált, legtöbb esetben édesvízi halaik és fagyasztott termékeik sosem elégítették ki maradéktalanul az igényeinket.
Az M1-es autópálya közelében, egy budaörsi gyártelepen járunk. A környezet nem éppen festői, és a tenger sós illatát sem hozza a szél, amikor beáll egy halakkal telefestett kisteherautó az egyik raktár mellé. Hűtőház, targonca, néhány raklap a sarokban. A Budaörsi Halpiac Dokk büféjének pultjában friss halak pirulnak a forró vaslapon, noha a legközelebbi tenger innen 600 kilométerre van légvonalban, de a grillezett tintahalat megízlelve ez a távolság legalábbis gondolatban megszűnik. A betévedő vendégeket kiszolgáló piac egyben éttermeket ellátó nagyker, ahová a hét hat napján érkezik friss szállítmány például az Északi-tengerből, az Atlanti-óceánból és az egzotikus, nagyon messzi tengerekből. Van itt Szent Jakab-kagyló, vongole, kardhal, papagájhal, mindenféle méretű és fajtájú tintahal, szépia, és élő homárok pislognak ránk egy tartályból.

Tischler Petra már legalább tíz éve dolgozik hallal. Korai szerelem volt, gyerekkorában a garnélát úgy rakták a szájába nyaraláskor, mint a fagylaltot. Először egy japán konyhán dolgozott, aztán London és az Egyesült Államok következett, mindig halas pályán maradt, most viszont már ő tartja a kapcsolatot az éttermekkel, és képviseli a halpiacot. Úgy gondolja, hogy afelé húz az ember, amit szeret. Tapasztalatai szerint a vásárlók és az éttermek között is a legnépszerűbb hal a lazac, de labdába rúg még a tengeri süllő, aranydurbincs, a tőkehal vagy a tonhal is. A fő profil a friss tengeri fogás, de kapható némi fagyasztott és jó minőségű édesvízi hal is. Kisker, nagyker, feldolgozóüzem, látványkonyha. Egyelőre nincsenek vetélytársaik, messziről zarándokolnak hozzájuk az ínyencek, akik hasznos elkészítési tanácsokat is kapnak a herkentyűk mellé.