A túlélés hadseregének van a legszebb egyenruhája. Üvegből készült, teljesen egyforma, henger alakú. A celofánkalapot pedig rafiával rögzítik az áll alatt, továbbá piros-fehér kockás, valamint kék-fehér kockás vászonnal díszítik. A piros-fehér kockások a lekvárok, a kék-fehér kockások a befőttek. Laktanyájuk a spájz, dandártábornokuk pedig Nagymama. Nagymama persze zsarnok. Hiszen évről évre üvegbe zárja a nyarat. S mint minden zsarnoknak, neki is van ideológiája hozzá: ő azt mondja, ez a „felkészülés a télre”. S hogy katonái a „túlélés hadserege”.
A gyerekek erről persze nemigen akarnak tudomást venni. „Azok a gyerekek pedig mi voltunk, az ő unokái… – gondolta Rezeda Kázmér, aki az azóta eltelt ötven év alatt sem tudta megfejteni, miért nem volt szabad megkóstolni a friss befőtteket és lekvárokat. – Persze, elméletileg tudom, de akkor is… különben pedig az édességeknek, a nyalánkságoknak volt egy szigorú hierarchiája” – morfondírozott tovább Rezeda Kázmér, és igaza volt.
A hierarchia legtetején a csokoládék pöffeszkedtek, s persze közöttük is alá- és fölérendeltségi viszonyok uralkodtak. A megkérdőjelezhetetlen uralkodó a Toblerone és a Milka volt, ezeket a Károly bácsiék hozták az „eneszkából”, amikor végre haza tudtak látogatni. Nagymama a keményített, levendulával védett ágyneműk alatt tartotta őket a szekrényben. Utánuk következtek nagyjából sorrendben: Boci csoki, Tibi csoki, Macskanyelv, Korfu, Sport szelet, Bajtárs szelet. Ez utóbbi egy koszos kis báró volt csupán, kizárólag végszükség esetén lehetett megenni, annyira rossz volt.
A csokoládékat a palacsinták és a különféle házi sütemények követték. A palacsinták nem csupán finomságuk miatt uralkodtak a sütemények között, hanem gyakoriságuk miatt is. Ugyanis Nagymama palacsintát szinte bármikor hajlandó volt sütni, míg például túrós pitét sokkal ritkábban. Hát ezért.
A sütemények után jöttek a lekvárok és a befőttek. S közöttük uralkodott a legszigorúbb hierarchia. Már-már kasztrendszer.
Az egész piramis legalján a szilvalekvár állt, a pária. A szilvalekvárral dolgozott legtöbbet Nagymama, a szilvalekvár elkészítése napokba telt, lassan kellett főzni, lassú tűzön, állandóan kevergetni, beszélni hozzá, becézgetni, s végül összeállt egy majdnem fekete masszává, ami megkeményedett. Éppen, mint az emberi társadalmak legalja.