Mint arra számos tudományos publikáció rámutat, globális szinten éppen ez jelenti az utóbbi idők egyik legnagyobb egészségügyi kihívását: az antibiotikumok hatékonyságát egyre jobban veszélyezteti a rezisztencia világszerte megfigyelhető emelkedése.

Ha azt szeretnék, hogy hatékony antibiotikumok álljanak rendelkezésre, a kutatóknak rendre olyan új szerek és terápiák kifejlesztésén kell dolgozniuk, amelyekkel a kórokozók korábban még nem találkozhattak. Azonban ezek a kutatások, fejlesztések mostanra folyamatos versenyfutássá váltak, amely egyre reménytelenebbnek tűnik, és amelyben az idő a legnagyobb ellenfél.
Alapvető probléma, hogy a kutatások, az újabb gyógyszerek kifejlesztésének tempója egyre nehezebben képes felvenni a kesztyűt a rezisztenssé váló kórokozókkal. Egy 2019-es tanulmány szerint, amely a The Lancet orvosi hetilapban jelent meg, évente már akkor csaknem 1,3 millió ember halálát okozták antibiotikum-rezisztens kórokozók, amelyek így már akkor a világ vezető halálokai közé tartoztak. A helyzet azóta egyre csak romlott. A Sydney Egyetem munkatársainak 2023 végén publikált tanulmánya szerint az antibiotikum-rezisztencia néven ismert jelenség miatt a vizsgált hatóanyagoknak már kevesebb mint a fele volt hatásos.
Ennek oka a kutatások szerint elsősorban a túlzott antibiotikum-fogyasztás: hiszen minél többet szedünk, annál több lehetőséget adunk a hatóanyagra rezisztens baktériumváltozatok kialakulására. Egy, az Egészségvonal.gov.hu oldalon megjelent cikk arról tájékoztat, hogy a baktériumok többféle módon válhatnak rezisztenssé. Például távol tarthatják maguktól a szert olyan anyagok termelésével, amelyek elbontják a hatóanyagot, még mielőtt az bejuthatna a baktériumokba, és kárt tehetne bennük. Vannak kórokozók, amelyek pumpákat fejlesztettek ki, ezek segítségével szabadulva meg a belsejükbe jutott szertől. De azáltal is kivédhetik az antibiotikum támadását, hogy megváltoztatják azokat a biológiai tulajdonságaikat, amelyekre a kezelés hatna. A penicillin például úgy hat, hogy bizonyos fehérjékhez kötődve nem engedi felépíteni a baktérium sejtfalát. De ha ezeken a fehérjéken egy apró részlet megváltozik, már nem tud hozzájuk kötődni, ezáltal hatástalan marad.