Mártír kérelmező

Adalberto Topolińskit 1935-ben nevezték ki generális posztulátornak, akik a boldoggá vagy szentté avatási eljárás során összegyűjtik a felterjesztett személy életével kapcsolatos adatokat.

Fáy Zoltán
2019. 05. 17. 12:42
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A katolikus egyházban azokat a kinevezett tisztviselőket nevezik posztulátornak, akik a boldoggá vagy szentté avatási eljárás során összegyűjtik a felterjesztett személy életével kapcsolatos adatokat, és megfogalmazzák a liturgikus tisztelet indokait.

Ilyen posztulátor volt Adalberto Topoliński minorita szerzetes is, aki a Felső-Tisza-vidék apostola, a XVII–XVIII. században élt Kelemen Didák régóta húzódó boldoggá avatásának dokumentumait, valamint Nagy Lajos leányának, Hedvignek az életszentségét bizonyító iratokat vett magához 1939-ben, hogy azokat Rómába továbbítsa.

Topoliński Nyugat-Pomerániában született, de az Amerikai Egyesült Államokban lépett a minoriták Szeplőtelen Fogantatásról nevezett tartományába. Rendkívül tevékeny és gazdag életével kapcsolatban még sok a kutatnivaló.

Nem könnyíti meg a feladatot, hogy Rómában, az Egyesült Államokban és Lengyelországban egyaránt lehetnek rá vonatkozó vagy tőle származó ismeretlen dokumentumok.

1935-ben nevezték ki generális posztulátornak, és ebben a minőségében került közelebbi kapcsolatba Magyarországgal: Kelemen Didák és Hedvig ügyének előmozdítása mellett IV. Béla és Laszkarisz Mária leányának, Boldog Kingának (Kunigundának) az ügyében is adatokat gyűjtött.

Topoliński áldozatos munkája nem volt hiábavaló, de tény, hogy a történelmi viszontagságok megsemmisítették a szentté avatási iratokat – a Kelemen Didákról szólók már halála után, a varsói felkelés során semmisültek meg.

Nem sokkal a második világháború kitörése előtt érkezett Lengyelországba. Mivel szemtanúja lett Świecieben a zsidók lemészárlásának, a Gestapo letartóztatta, s csak azzal a feltétellel engedték szabadon, hogy Gdańskba utazik, és az amerikai konzulátus kiutazási vízumával elhagyja az országot.

Még igazolást is be kellett mutatnia a Gestapónál, hogy nem volt plébános Świecieben. E dokumentum átadásakor veszett nyoma. A jelek szerint 1940. április 19-én ölték meg: egy náci katona vízbe fojtotta.

Adamczyk Bogdan közelmúltban megjelent könyvében részletes kor- és életrajz mellett olvashatunk a boldoggá avatási ügyekről, és Topoliński levelezésén keresztül gazdag személyiségét is megismerhetjük.

(Adamczyk Bogdan OFMConv: Adalberto (Wojciech) Topoliński élete és műve levelek tükrében. Szülőföld Könyvkiadó, Gencsapáti, 2019, 192 oldal. Ára: 2450 forint)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.