Vissza a barlangba

A filozófia akkor született, amikor a mítosz reflektálatlan beszédmódja átadta a helyét a reflektált beszédnek, a logosznak.

Végh Attila
2022. 06. 10. 7:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A filozófia akkor született, amikor a mítosz reflektálatlan beszédmódja átadta a helyét a reflektált beszédnek, a logosznak. Már nem volt elég, hogy a tűz mellett elmondjuk a keletkezés meséit, eljárjuk a múlt táncát. A bölcsek kimásztak Platón barlangjából, hunyorogva szétnéztek a tájon, és belefogtak a létezés alapjainak kutatásába. A legkorábbi szophoszok után megérkezett Szókratész, aki a gondolatot „lehozta az égből a földre”, és megszületett Arisztotelész is, aki szépen lerakta a filozófia különböző szakterületeinek alapjait.

Ha túl erős a napfény, az embernek nincs kedve táncolni. Hangzavarban nem suttogunk a babonás múltról. Tudósok közt hallgatnak a költők. Nagy idő telt el, mire kiderült: a filozófia nem tudomány, hanem művészet. A filozófusok nem tétlenkedtek ez idő alatt. Rengeteg dolgot megvizsgáltak, rakosgatták a nagy mozaik kockáit, rakosgatják ma is, és az örökkévalóságig rakosgatni fogják egy hatalmas, gyönyörű, hiányos mozaikkép erőterében üldögélve. Ez a dolguk.

A régi barlangéletet közben olyannyira eltagadták, hogy arra már csak a hajdani létrontás szinonimájaként emlékeznek: amikor még lekötözve ücsörögtek, és bután bámulták a falra vetített árnyakat, világgá képzelve azokat, ahogy a nagy Platón ezt megírta.

Csakhogy a barlang mély. Bennünk tátong. Ez az oka annak, hogy a napvilágon szaladgáló, boldog gondolkodók mindegyike barlangban végzi. Mert lélekben mind barlanglakók maradtunk. A barlang, ahol élünk, bennünk él. (Ez a kijelentés a napvilág felől nézve persze circulus vitiosus-nak tűnik. De ez a tudományos-logikai fénykéve megtorpan meghitt üregünk bejáratánál.) A nagy fényesség nem embernek való. Nem elég plasztikus. Nincsenek rétegei. Halott. (Ezért tűnnek életteleneknek a létük árnyait eltagadó, a sötétség elől menekülő vallások hívei.) És – számomra legalábbis – egyre inkább úgy tűnik, hogy a mitikus barlangsötétből szabadultak a homályt odahagyva önmaguktól is megszabadultak. Ami egyrészt szomorú, másrészt lehetetlen. Mert ha már teljesen át is árta a lelket a fakó, lapos fény, akkor is van remény rá, hogy megszólaljon benne az underground. „Vissza a katakombába, / vissza a cethal gyomrába, / vissza a falvédőre...”, ahogy az Új nem nevű együttes dalolta néhány évtizeddel ezelőtt.

Miért írom mindezt? Fogalmam sincs. Így esett jól. De ha mindenképpen be kell csatornáznom kis tárcámat a pedagógia haszonrendszerének óceánjába, azt is megteszem. Barátaim, akik még vártok valamit az élettől! Őrizzétek a barlangot magatokban, és ha túl nagy a fény vagy a zaj, húzódjatok be. Vagy ahogy napvilági kritikusaitok mondanák: menjetek szépen vissza a falvédőre, ahonnan nem ma jöttetek le.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: A szerző felvétele)


 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.