Botanikai könyvritkaságot bemutató kiállítás nyílt

A múzeum könyvtárának féltve őrzött, értékes botanikai ritkaságát, Johann Simon von Kerner botanikus Hortus Sempervirens című könyvsorozatának nyolc óriáskötetét tekintheti meg a nagyközönség péntektől a Magyar Természettudományi Múzeumban. A kiállítás anyagában a különleges, kézzel festett növényábrázolásokkal teli kötetek mellett eredeti növényritkaságok is láthatóak.

Forrás: MTI2020. 09. 25. 18:37
null
Illusztráció Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hortus Sempervirens, Johann Simon von Kerner (1755-1830) botanikus és illusztrátor kézzel festett ábrákkal teli könyvsorozata. Az 1795 és 1828 között megjelent könyvóriások mérete 65,5-szer 49 centiméter. Az eredetileg 10 példányban elkészült sorozatból már csak 3 teljes könyvsorozat maradt meg. Ebből az egyik, 71 kötetből álló sorozat a Magyar Természettudományi Múzeum tulajdonában van – olvasható a múzeum MTI-hez eljuttatott közleményében. Mint írják, Moesz Gusztáv, a magyar mikológia (gombatan) egyik legkiválóbb művelője szerint a Hortus Sempervirens egyike a legritkább és legértékesebb botanikai műveknek.

A kiállításon von Kerner akvarelljein keresztül a látogató megismerheti az általa leírt fajokat, bepillantást nyerhet a 18. század végén, 19. század elején készült könyvritkaságokba.

Illusztráció. Fotó: Pexels

A Hortus Sempervirens sorozatban a szerző által érdekesnek vélt, vagy egzotikus növények latin nyelvű leírása mellett a róluk készült életnagyságú festmények is megtekinthetők. Az élénk színekkel festett táblákat a növények egyes részeinek nagyított rajza egészíti ki.

A kiállítótér berendezésekor fontos szempont volt a műtárgyak védelme. Az UV-fóliával fedett vitrinekben a könyvritkaságok mellé páratartalom- és hőmérsékletmérőket helyeztek el, valamint a kiadványok épsége érdekében nagy méretű, kifejezetten a könyvek számára tervezett speciális „könyvbölcsők” készültek a múzeumban.

A közlemény szerint a látogatók a tárlaton a növényábrázolásokat összevethetik a kiállított egzotikus növényekkel, trópusi növényritkaságokkal is, melyeket az ELTE Füvészkert kölcsönöz a kiállítás idejére.

A Hortus Sempervirens – Kerner örökké virágzó kertje című kiállítás 2021. március 8-ig látogatható a múzeumban.

Magyar Természettudományi Múzeum kiállítása

Az első magyarországi dinoszaurusz tojás-leletet a Magyar Természettudományi Múzeumban került bemutatásra, miután beazonosították azt – írtuk meg korábbi cikkünkben. A lelet pár éve már ismert volt, de csak az idén sikerült igazolni véglegesen a maniraptora dinoszaurusz eredetét.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.