időjárás 1°C Balázs 2023. február 3.
logo

Leégett egy értékes 17. századi fából készült templom Prágában

Forrás: MTI
2020.10.28. 22:40
Leégett egy értékes 17. századi fából készült templom Prágában

Leégett szerdán Prágában a Szent Mihály-fatemplom, amelyet 1929-ben vittek az akkor Csehszlovákiához tartozó Kárpátaljáról a fővárosba az államalapítás 10. évfordulója alkalmával.

A 17. századból származó, három tornyú fatemplom a Moldva bal oldalán elterülő Kinsky kertben állt, védett műemléknek volt és népszerű turistacélpontnak számított.

A tűz keletkezésnek okát, valamint a kár mértékét tűzoltók és szakértők vizsgálják. A tűzvész gyakorlatilag teljesen elpusztította a templomot, ledőlt a két kisebbik torony és a főtorony nagyobbik része is – mondta Martin Kavka, a prágai tűzoltók szóvivője újságíróknak.

A pravoszláv fatemplom, amely a maga nemében egyedülálló volt Prágában, eredetileg egy Munkács melletti faluban állt és igen rossz állapotban volt.

Fotó: Pexels

Csehszlovákia megalakulásának 10. évfordulója alkalmával született meg az a döntés, hogy az értékes építményt Prágába szállítják, restaurálják és újra felépítik.

Csehországban az utóbbi években több hasonló tűzvész is pusztított. Az észak-morvaországi Guty faluban 2017-ben egy 16. századi fatemplom égett le. A tüzet három fiatal fiú okozta szándékosan, amiért 3,5, 8 és 9 év börtönbüntetést kaptak.

A templomot időközben újjáépítették. Ostravában 2002-ben egy szintén 16. századi fatemplom égett le, nagy valószínűséggel a villanyvezetékek meghibásodása következtében. Ezt a templomot 2004-ben építették újjá.

Templomokat rongáltak meg és rendőrökre támadtak szélsőbaloldali tüntetők

Agresszív tüntetéseket szerveztek a fővárosban, Varsóban a hétvégén abortuszpárti, baloldali aktivisták. A tüntetők több templom falát összefirkálták és a rendőrökre is rátámadtak – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Fotó: Pexels

Templomokat rongáltak és miséket zavartak meg a feminista, abortuszpárti tüntetők Lengyelországban

A lengyel alkotmánybíróság új határozatában szigorította az abortuszra vonatkozó szabályozást, ami országszerte tömeges demostrációkat váltott ki a baloldali aktivisták körében.

A legnagyobb tüntetés Varsóban volt, ahol a baloldali főpolgármester, Rafal Trzaskowski is utcára vonult az aktivistákkal, annak ellenére, hogy városa elsők között kapott vörös besorolást a súlyos koronavírus-fertőzöttség miatt.

Becslések szerint a varsói demonstráción mintegy 2 500 ember vett részt. A feministák a hétvégén több templom falát is összefirkálták szlogenjeikkel, amelyekkel az abortusz mellett érvelnek. Emellett a tüntetők a vasárnapi miséket is megzavarták azzal a felkiáltással – melyet közösségi oldalukon is közzétettek – hogy „Rontsuk el a kedvüket! Túl korán örülnek!” – Origo.

Több keresztény felekezet is felháborodott, mert nem értették, miért a misék megzavarása a válasz egy törvényi szabályozás meghozatalára, és több támogató kezdeményezés is indult, mert a járvány miatt kevés hívő jár templomba és a papok még kiszolgáltatottabbak a tüntetők akcióinak.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.