időjárás 2°C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo

Csaknem kétmillió dollárért árverezték el Churchill egy festményét

Forrás: MTI
2021.06.24. 15:06
Csaknem kétmillió dollárért árverezték el Churchill egy festményét

Csaknem kétmillió dollárért árverezték el szerdán New Yorkban Winston Churchill egy festményét, amelyet a néhai brit miniszterelnök Arisztotélisz Onasszisz görög hajómágnásnak adott ajándékba. A The Moat, Breccles című tájkép 1,85 millió dolláros (543 millió forint) leütési ára megfelel a várakozásoknak.

Az 1921-ben festett, vizesárkot fákkal ábrázoló olajképet Churchill negyven évig megtartotta magának, és csak négy évvel halála előtt, 1961-ben ajándékozta oda barátjának, Onasszisznak. A világhírű hajómágnás olyan nagy becsben tartotta a képet, hogy díszhelyen, Chistina nevű luxusjachtja bárjában a pult mögött helyezte el, olyan nagy festők művei közt, mint Vermeer, Gauguin, El Greco vagy Pissarro.

Onasszisz 1975-ös halála után a jachtot eladták, berendezési tárgyai raktárba kerültek, és az örökösök csak nemrégiben döntöttek a festmény eladásáról.

Winston Churchill The Moat, Breccles című tájképe
Fotó: Phillips

A tájkép iránti érdeklődés felkeltése céljából a Phillips aukciósház felépítette a jacht bárjának mását New York-i kiállítótermében.

Március elején a Christie’s egy londoni árverésén Churchill egy másik festménye, a Tower of the Koutoubia Mosque, amelyet Angelina Jolie bocsátott áruba, a becsült leütési ár négyszereséért, 8,285 millió dollárért (2,4 milliárd forint) kelt el.

Az egykori brit miniszterelnök lelkes amatőr festő volt, csaknem ötszáz képet készített, miután a negyvenes éveiben megismerkedett a festészettel.

Kiderült, hogyan hat az agyra Mozart zenéje

Antiepileptikus hatással van az agyra Mozart zenéje, és lehetséges kezelést jelenthet az epilepsziás rohamok megelőzésére egy új kutatás szerint, amelyet az Európai Neurológiai Akadémia 7. virtuális kongresszusán mutattak be. A kutatók szerint a zene akusztikus sajátosságai idézik elő ezt a hatást.

Tovább...

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.