Csaknem kétmillió dollárért árverezték el Churchill egy festményét

A néhai brit miniszterelnök Arisztotélisz Onasszisz görög hajómágnásnak adta ajándékba az olajképet.

Forrás: MTI2021. 06. 24. 15:06
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem kétmillió dollárért árverezték el szerdán New Yorkban Winston Churchill egy festményét, amelyet a néhai brit miniszterelnök Arisztotélisz Onasszisz görög hajómágnásnak adott ajándékba. A The Moat, Breccles című tájkép 1,85 millió dolláros (543 millió forint) leütési ára megfelel a várakozásoknak.

Az 1921-ben festett, vizesárkot fákkal ábrázoló olajképet Churchill negyven évig megtartotta magának, és csak négy évvel halála előtt, 1961-ben ajándékozta oda barátjának, Onasszisznak. A világhírű hajómágnás olyan nagy becsben tartotta a képet, hogy díszhelyen, Chistina nevű luxusjachtja bárjában a pult mögött helyezte el, olyan nagy festők művei közt, mint Vermeer, Gauguin, El Greco vagy Pissarro.

Onasszisz 1975-ös halála után a jachtot eladták, berendezési tárgyai raktárba kerültek, és az örökösök csak nemrégiben döntöttek a festmény eladásáról.

Winston Churchill The Moat, Breccles című tájképe
Fotó: Phillips

A tájkép iránti érdeklődés felkeltése céljából a Phillips aukciósház felépítette a jacht bárjának mását New York-i kiállítótermében.

Március elején a Christie’s egy londoni árverésén Churchill egy másik festménye, a Tower of the Koutoubia Mosque, amelyet Angelina Jolie bocsátott áruba, a becsült leütési ár négyszereséért, 8,285 millió dollárért (2,4 milliárd forint) kelt el.

Az egykori brit miniszterelnök lelkes amatőr festő volt, csaknem ötszáz képet készített, miután a negyvenes éveiben megismerkedett a festészettel.

Kiderült, hogyan hat az agyra Mozart zenéje

Antiepileptikus hatással van az agyra Mozart zenéje, és lehetséges kezelést jelenthet az epilepsziás rohamok megelőzésére egy új kutatás szerint, amelyet az Európai Neurológiai Akadémia 7. virtuális kongresszusán mutattak be. A kutatók szerint a zene akusztikus sajátosságai idézik elő ezt a hatást.

Tovább...

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.