A szélenergia segíthet leküzdeni a globális felmelegedést

Egy új tanulmány szerint a szélenergia gyors térhódítása segíthet csökkenteni a globális felmelegedést a század végére. Bár a szakemberek szerint ezt más kibocsátáscsökkentési stratégiákkal is ki kell egészíteni, a világ mégis közelebb kerülhet ezzel a párizsi megállapodás megvalósításához – olvasható az Origo cikkében.

Forrás: ORIGO2021. 09. 27. 9:51
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az energiaszektor továbbra is a globális üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának egyik fő forrása. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) becslései szerint ráadásul a szénégetésből származó szén-dioxid-kibocsátás a leginkább a felelős a globális átlaghőmérséklet 1 Celsius fokos emelkedésének több mint 0,3 Celsius fokos növekedéséért az iparosodás előtti szinthez képest. Szakemberek úgy vélik:

Ha kezelni szeretnék az éghajlatváltozást, akkor a szén kiváltása megújuló energiaforrásokkal egy nagyszerű kezdetet jelenthet.

A Climate tudományos szaklapban publikált tanulmány szerint a megújuló energiaforrások, különösen a nap- és szélerőművek száma jelentősen növekedett az elmúlt években. De ez még nem elég. A fosszilis tüzelőanyagok ugyanis továbbra is az energiaszükséglet fő meghatározó elemei világszerte minden területen.

Ezért továbbra is az energiaszektor szén-dioxid mentesítése a fő cél a Párizsi Megállapodás teljesítése érdekében.

Ezt szem előtt tartva a Cornell Egyetem kutatói arra voltak kíváncsiak, hogy vajon mit jelentene a hőmérsékletemelkedés szempontjából a szélenergia hasznosításának további növekedése. Mindez egy jól bevált és kiforrott technológia, amely fokozatosan vált a villamosenergiatermelés egyik legolcsóbb energiaforrásává.

A korai fellépésből mindannyian profitálhatunk

– mondta Rebecca Barthelmie, a tanulmány vezető szerzője a ZME Science online tudományos portálnak. – Az éghajlatváltozás legrosszabb forgatókönyvének elkerülése érdekében a kutatásunk megerősítette, hogy a szélenergia technológia bevezetésének felgyorsítása logikus és költséghatékony része a szükséges stratégiának.

Szélturbinákat jelenleg több mint kilencven országban telepítenek. A kutatók becslései szerint 2020-ig 742 GW szélenergiakapacitást létesítettek, ebből 35 GW-ot a tengeren.

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (ipcc) közelmúltbeli jelentése szerint a Párizsi Megállapodás célkitűzéseinek eléréséhez minden ágazatban jelentős csökkentésekre van szükség.

Itt lép be a képbe a szélenergia, amely gyors terjeszkedésének és költséghatékonyságának köszönhetően képes csökkenteni az üvegházhatású-gáz-kibocsátást.

Bár az antropogén klímaváltozás mértéke ijesztő, a kutatásaink azt mutatják, hogy a szélenergia jelentősen csökkentheti az üvegházhatású gázok kibocsátását országos és globális szinten, és mérhetően csökkenti a hőmérséklet növekedését

– mutatott rá Barthelmie. – Mindez technikailag és gazdaságilag is megvalósítható.

A szélerőművek legdrámaibb telepítési forgatókönyvei 2030-ra körülbelül öt gigatonnával, 2050-re pedig több mint 10 gigatonnával csökkentenék a kibocsátást.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Pexels

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.