Gyakori kérdések, amit pajzsmirigybetegek feltesznek az oltással kapcsolatban

Sok kérdés merül fel a pajzsmirigybetegekben a Covid-kezeléssel és az oltással kapcsolatban, és elég sok a félreérthető vagy nem megfelelő információ. A leggyakoribb kérdéseket az Origó munkatársa feltette prof. Balázs Csaba endokrinológusnak, a Budai Endokrinközpont orvosának, aki a nemzetközi adatok és a legelismertebb tudományos lap, a Thyroid adatai alapján röviden összefoglalta a témával kapcsolatos tudnivalókat.

Forrás: ORIGO2021. 09. 25. 17:47
Balassagyarmat, 2021. augusztus 10. Oltáshoz készítik elő a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina harmadik, emlékeztető adagját a balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház oltópontján 2021. augusztus 10-én. MTI/Komka Péter Fotó: Komka Péter Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A pajzsmirigybetegségben szenvedő betegek megkaphatják a koronavírus elleni védőoltást?

– A pajzsmirigybetegségben szenvedőknek, beleértve az autoimmun pajzsmirigybetegséget és a pajzsmirigyrákot, meg kell kapniuk a Covid elleni vakcinát abban az esetben, ha orvosilag stabilak, tehát nincs lázuk. Ha korábban allergiás reakciókat tapasztaltak, akkor tudniuk kell a szükséges óvintézkedésekről – ezért kell 30-60 percet várniuk az oltás után.

– Biztonságos-e az oltás, ha pajzsmirigybetegségben szenved valaki?

– A jelenleg használt vakcinákat tesztelték, és az FDA sürgősségi felhasználási engedélyt adott ki az USA-ban. A klinikai vizsgálatokba több ezer beteget vontak be, akik közül néhányan pajzsmirigybetegségben szenvedtek. Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a pajzsmirigybetegség miatt nagyobb lenne a kockázata a vakcinával kapcsolatos problémáknak.

A teljes cikk az Origó oldalán olvasható.

Borítókép forrása: MTI/Komka Péter

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.