Harmincöt szervezetet támogat a Mol Gyermekgyógyító programja 2021-ben

Összesen 35 szervezet tud évközi élmény- és művészetterápiás fejlesztő foglalkozásokat, illetve téli és évközi táborokat megvalósítani a mintegy negyvenmillió forintos támogatás felhasználásával a Mol Gyermekgyógyító programja keretében 2021-ben. A művészeti, mese- és drámapedagógia mellett egyre növekvő tendenciát mutat az állatasszisztált, azaz a speciálisan képzett kutyák és lovak bevonásával végzett terápiák száma, de van olyan szervezet, amely fal- és sziklamászással vagy a természeti kihívásokkal való megküzdéssel segíti és támogatja a krónikusan beteg, fogyatékkal élő vagy a lelki egészség szempontjából veszélyeztetett gyerekek gyógyulását, rehabilitációját.

Forrás: Sajtóközlemény2021. 10. 27. 15:11
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén összesen 77 civil szervezet nyújtotta be pályázatát, hogy anyagi támogatást nyerjen a krónikusan beteg, fogyatékkal élő vagy a lelki egészség szempontjából veszélyeztetett gyerekek gyógyulását, rehabilitációját elősegítő élmény- és művészetterápiás programokra. A pályázatokat orvosszakértők és szakmai zsűri bírálta el. 

Nyolc megyéből és Budapestről összesen 35 szervezet tíz művészetterápiás és 25 élményterápiás programot, illetve évközi tábort tud majd megvalósítani a támogatásból. A programok között van olyan, amely mese- vagy drámapedagógiára épül, zene-, festészet- vagy egyéb művészeti terápiával dolgozik, de egyre növekvő tendenciát mutat az állatasszisztált, azaz speciálisan képzett kutyák és lovak bevonásával végzett terápiák száma. Idén tíz újonnan pályázó szervezet nyert el támogatást a programban, köztük az Élményterápiás Fal- és Sziklamászás Egyesület, amely a szorongással és magatartászavarokkal küzdő gyermekek és családjaik számára kínál terápiás célú önismereti fal- és sziklamászó foglalkozásokat, az Egyesület az Inklúzióért Meseterápiával a különleges testvérekért című programja, amely fogyatékossággal élő gyermekek testvéreinek nyújt támogatást meseterápiás foglalkozások révén, a Csepp a Tengerben Alapítvány művészetterápiás és drámapedagógiai foglalkozásai gyermekvédelmi gondoskodásban és cigánytelepen élő fiataloknak és az Utolérlek Alapítvány a Koraszülött és Eltérő Fejlődésű Gyermekekért zeneterápiás és szülőcsoportos programja. 

– Az élmény- és művészetterápiás programok a kórházban töltött kezelési idő alatt vagy a már gyógyulófélben lévő gyermekeknek is nagyon sokat segítenek abban, hogy megküzdjenek a betegségükkel, a hozzá kapcsolódó félelmekkel és erőt gyűjtsenek a rájuk váró kezelésekhez. Egy ilyen terápiába bevont gyerek sokkal együttműködőbb, és az orvos is könnyebben tudja a szükséges beavatkozásokat elvégezni, tehát közvetetten a mi munkánkat is segítik – mondta Dr. Hauser Péter gyermekonkológus, a zsűri tagja. 

– A Mol Gyermekgyógyító programban díjazott láthatatlan segítők tevékenysége felbecsülhetetlen, ez a társadalmi munka mindig akkor ölt alakot, amikor érintettek leszünk, és ekkor a szerepe is hiánypótlóvá válik. A Mol Gyermekgyógyító program 2005 óta összesen több mint 550 rehabilitációs eseményt tudott támogatni a gyermekegészségügy területén, és pontosan ezt a lendületet szeretnénk folytatni a jövőben is - mondta el Ferencz I. Szabolcs, a Mol Alapítvány kuratóriumának elnöke. 

A civil szervezetek előfinanszírozásként kapják meg a támogatást, amelyet a legtöbb esetben a terapeuták bérére, szállítási és anyagköltségre fordítanak, ezáltal a foglalkozások a rászorulók számára is könnyebben elérhetők. 

A Mol Gyermekgyógyító program 2005 óta összesen több mint 550 rehabilitációs eseményt tudott támogatni a gyermekegészségügy területén. Az eddigi támogatások teljes összege meghaladja a hétszázmillió forintot, és több mint 120 000 beteg gyermeknek segített.

A támogatott szervezetek teljes listája IDE kattintva érhető el. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.