időjárás 1°C Miklós 2021. December 6.
logo

Hungarikum lett a karikás ostor

Forrás: Híradó.hu
2021.11.21. 20:00 2021.11.21. 20:24
Hungarikum lett a karikás ostor

Hungarikum lett az ősi pásztorság ezeréves jelképe, a karikás ostor. Szőke Péter népi iparművész mívesen faragott, hagyományos módon elkészített ostorai az egész világot bejárták. Ő volt az aki, halottaiból támasztotta fel ezt a népművészeti alkotást – számolt be az M1.

A pásztorművészet jelképét az ikonikus kondorosi csárda előtt mutatták be vasárnap – derül ki a híradó.hu cikkéből.

A karikás ostor egy gyűjtőfogalom. Ebbe tartozik a kis-sárréti, a bihari kötésű vagy hortobágyi kötésű karikás ostor – mondta az M1-nek Puju János, a Békés Megyei Értéktár Bizottság tagja.

A pásztorok egykori használati tárgyával bekerültünk a magyar hungarikumok sorába, és erre mérhetetlenül büszkék vagyunk

– tette hozzá.

Elmondta, hogy az ostor a pusztáról szinte eltűnt és szorgos és kitartó munka révén vált ismét elérhetővé.

Nagyon komoly néprajzi értéke van, hogy a karikás ostor használati tárgyból nemzeti értékké vált

– fűzte hozzá.

Szőke Péter első ostorát Szabó Gábor hortobágyi csikósnál készítette még 1999-ben, míg egyszer egy 1920-30-as évekből származó karikás ostor egy régiségkereskedőtől hozzá került.

Ekkor felfedeztem fel, hogy ez egy Békés megyei érték

– vallott.

Még nem hungarikum

Hivatalosan 2011 óta a magyar nyelv napja november 13. Mit ünnepelhetünk ekkor? Például azt, hogy van valami, ami csak a miénk.

Az ostorfajták között is van különbség. Amíg a Hortobágyon negyvennyolc – úgynevezett – pillangót kötöznek fel az ostor nyelére, a Kis-sárrét pásztorai 150–260 pillangót is felkötöttek.

A karikás ostor a pásztorok jelképe volt. A pásztorok mindig maguknál tartották, vállukon hordták, nem rakták táskába, se a földre

– mondta az iparművész, aki minden nyáron karikásostor-készítő tábort is tart, ahol megtanulhatók az ostorkészítés fortélyai.

A videót IDE KATTINTVA tekintheti meg!

Borítókép: Képernyőkép (Fotó: Híradó.hu)