Ma is üzen a Regnum Marianum

A mindössze húsz évet megélt budapesti Regnum Marianum-templomról sajnos kevés korabeli képeslap ismert. Ez az 1940 táján kiadott példány így önmagában is különleges jelentőségű, ám amikor a hátlapjára pillantunk, akkor dobban csak igazán nagyot a szívünk: 1951. VII. 29-én – utolsó szentmise alkalmából.

Balázs D. Attila
2021. 11. 10. 8:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 20. század egyik leghírhedtebb, legsötétebb és legkegyetlenebb személyisége, Rákosi Mátyás néhány héttel e képeslap megírása után romboltatta le a magyarság engesztelőtemplomát. A kommunista diktátor gyakorlatilag aláaknáztatta a városligeti istenházát, amit 1951. szeptember 23-án végül fel is robbantottak. A bontási munkálatokba ráadásul egyházi szellemiségű diákokat is bevontak – hogy jobban fájjon.

A bátor és reménykedő hívek próbálták élőlánccal megakadályozni a gyalázatot, de szétoszlatták őket, és a megtorlás sem maradt el. (Évekkel később, 1964-ben az élőlánc sikeresen megvédte Nagyváradon a főtéri Szent László-templomot, pedig ott a Securitatéval álltak szemben a hívek, nem az ÁVH-val. Milyen megindító és erőt adót film születhetne ebből a történetből is…)

De, hogy pontosan miért is állt útjába a városligeti templom az ateista rendszernek, arra választ ad az 1931-ben felszentelt Regnum Marianum alapító okiratának alábbi passzusa: „Emeljük e templomot, hogy maradandóan emlékeztessen mindenkit a vörös rémuralom borzalmaira, melyeket ránk zúdított egyházunkról és hazánkról megfeledkezett hűtlenség, önzés és gyűlölködés. Emeljük e templomot, hogy a megcsonkítás és anyagi romlás közepette fennen hirdesse és szolgálja az ezeréves integer-Magyarország, a történelmi Regnum Marianum gondolatát.”

Képeslapunk meg van címezve, ám bélyegnek, bélyegzőnek nyoma sincs. A feladó bizonnyal rájött, hogy postán keresztül sosem érkezne célba egy ilyen „reakciós” levél. Ám ez a Rákosit és Kádárt is túlélt lap 70 év után ma is figyelmeztet: a kommunisták és különbözőképpen „egyedfejlődött” társaik bármikor, bármelyik országban és bármilyen kegyetlen módon képesek szembemenni a keresztény államisággal. Ma elég csak körültekintenünk Európában, és saját, ostromlott házunk táján.

Néhány éve a Magyar Patrióták Közössége kezdeményezte, hogy létrejöhessen egy szakrális emlékhely a keresztény magyarság egyik legkiemelkedőbb temploma helyén. A Patrióták vállalták a Regnumról fennmaradt történetek, emlékek, fényképek és tárgyak összegyűjtését, amelyeket majd itt szeretnének bemutatni. Ha ez megvalósul – és minden bizonnyal meg is fog, hiszen ígéret van rá –, úgy ennek a múltból üzenő képeslapnak is ott lesz a helye a mesélő relikviák között.

Az Időutazás a magyar múltba 38. része vasárnap tovább sétál a Városliget múltjában.

A sorozat további epizódjait ITT tekinthetik meg.

Borítókép: A Regnum Marianumot 1931-ben közadakozásból építették fogadalmi templomként, hálaadásként a bolsevik uralom bukásáért. 1951-ben Rákosiék lerombolták. (Balázs D. Attila gyűjteménye)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.