Tasnádi időcikázások

Időutazás a magyar múltba című sorozatunk egyik legösszetettebb idősíkú képeslapjához érkeztünk. Amit ez a ránézésre átlagosnak tűnő lap kínál, az maga az időcikázás.

Balázs D. Attila
2021. 10. 27. 8:00
Forrás: Balázs D. Attila gyűjteménye
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor alaposabban megvizsgáltam ezt a tasnádi képes levelezőlapot, amit egyébként 1942-ben, az újra magyar területté vált Szamosújváron adtak ki, hat-hétszeres „időugrásra” bukkantam. A tasnádi fénykép maga ugyanis 1940 előtt, tehát még a román világban készülhetett, hiszen Goldberger főtéri divatáruboltján ott díszeleg a román nyelvű cégér is. Ezektől a feliratoktól pedig Észak-Erdély visszatérte után úgy próbáltak megszabadulni, mint a pestistől.

Mindemellett a lap maga 1948 novemberében lett feladva, vagyis már az újra meghízott Romániában – és itt fogózkodjanak meg: a bérmentesítést elvileg egy 1948-ban kiadott 1 forintos magyar bélyeg mellett egy 20 filléres magyar királyi postabélyeggel, tehát egy korábbi, Horthy-kori példánnyal oldották meg. Mindez így együtt pedig teljes mértékben abszurdnak tűnik mind postatörténeti, mind történelmi szempontból.

Talán az idő kerekét hivatott kiakasztani ez a furcsa lap? Fotó: Balázs D. Attila gyűjteménye

Ha minden igaz, akkor hiába került vissza román kézbe Tasnád a második világháború után, a küldemény ezekkel a magyar postabélyegekkel valahogy mégis célba érkezett a szintén Romániához visszakerült Lugosra, mert a lapra rákerült a Lugoj, azaz a város román nevét jelölő bélyegző is. Mindeközben a címzésben a Románia szó meg sincs említve, pusztán a Bánság (románul Banat régióé).

Mindezen kanyarok ellenére gyanús, hogy ez az összeállítás valójában hamis, és valamilyen úton-módon később került rá mindkét magyar bélyeg erre a tasnádi lapra. Három postai bélyegzőből kettő is mesterkéltnek tűnik (az egyiken láthatóan 1949-es a magyar bélyegzés). De mi volt a cél a hamisítással abban a különösen furcsa és zűrzavaros időszakban, az 1940-es évek második felében? Talán az, hogy kiakasszák az idő megbolydult kerekét, ami rossz irányba vitte el a régi Magyarországot...

Az Időutazás a magyar múltba 34. része a visszatért Párkányba látogat el.

A sorozat további epizódjait ITT tekinthetik meg.

Borítókép: Időutazások sokaságát rejti ez a tasnádi képeslap. (Balázs D. Attila gyűjteménye)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.