Implantátum segíti a mozgást

Egy svájci kutatócsoport implantátumának köszönhetően ismét tud járni az olasz Michel Roccati. A fiatalembernek olyan súlyosan sérült a gerince, hogy lebénult, de az eszközzel képes a helyváltoztatásra. Ugyanez a technológia olyan mértékben javított egy másik, szintén bénult beteg állapotán, hogy apává válhatott. A kutatási eredmény a Nature Medicine lapban jelent meg.

2022. 02. 11. 12:07
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Michel Roccati öt évvel ezelőtti motorbalesetekor lebénult. A férfi gerincvelője elszakadt, semmit sem érzett deréktól lefelé. Ma már járni tud egy elektromos implantátumnak köszönhetően, amelyet műtéti úton rögzítettek a gerincéhez. – Felállok, sétálok, ha akarok. Szinte normálisan élek – idézte a BBC a férfi szavait. Nem csupán a technológia segítette Michel Roccati felépülését. A fiatal olasz – aki korábban bokszolt, futott és fitneszedzésekre járt – maga is mindent megtett azért, hogy újra járhasson. A baleset után – noha nem csinálhatta azokat a dolgokat, amiket szeretett – sem hagyta el magát.

Az agyból a gerincvelőn keresztül jutnak az impulzusok a lábba. Ha az idegek megsérülnek, az emberek lebénulhatnak.

Michel Roccati esetében egyáltalán nem érkezett jel, mert a gerincvelő elszakadt. Az agyból érkező idegi jeleket a be- és kikapcsolható implantátum továbbítja a végtagok izmaihoz. Michel Roccati felépülésének gyorsasága lenyűgözte Jocelyne Bloch idegsebész-professzort; ő ültette be az implantátumot és rögzítette az elektródákat az idegrostokhoz.

A kutatók ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy ez még nem gyógyír a gerincsérülésekre, a technológia túl bonyolult a mindennapi életben való tömeges használathoz. Ram Hariharan, a sheffieldi Northern General Hospital tanácsadója, a gerincsérültek szövetségének képviselője úgy véli, további klinikai vizsgálatokat kell végezni, mielőtt kijelenthetnék, hogy ez egyértelműen hatékony kezelés.

A brit hírportál szerint eddig kilenc ember nyerte vissza járóképességét a beültetett implantátumnak köszönhetően. David M’zee volt az egyik első páciens, ő 2018-ban kapott implantátumot. Az olasz fiatalemberhez hasonlóan ő is újra tudott járni a beültetett eszköz segítségével.

Egészségi állapota olyan mértékben javult, hogy élettársától kislánya született, amire 2010-es balesete után sokáig gondolni sem mert. Lánya, Zoe most egyéves.

A technológiát kidolgozó csapat vezetője, Grégoire Courtine professzor szerint hosszú az út, amíg az implantátumokat rutinszerűen használhatják majd a bénult embereknél. – Ez nem gyógyítja meg a gerincvelő-sérülést, de jelentősen javítja az érintettek életminőségét. Lehetőséget kapnak arra, hogy felálljanak, hogy tegyenek néhány lépést. Ez nem elég, de jelentős előrelépés – jelentette ki a professzor. A gyógyuláshoz a gerincvelő regenerálására lenne szükség, esetleg őssejtterápiával, ám ez a kutatás még nagyon korai szakaszban tart.

Borítókép: A hármas számmal jelölt eszköz erősíti fel a jeleket (Forrás: BBC)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.