A világörökség részévé tennék a cseh sörkultúrát

Évekig tart a folyamat, de a belga sörkultúra után a cseh is szeretne az UNESCO örökségi listáján szerepelni – olvasható a Világgazdaság cikkében.

Forrás: Vg.hu2022. 04. 18. 15:23
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cseh sörfőzdék szövetsége (CSPS) szeretné elérni, hogy cseh sörkultúra felkerüljön az UNESCO szellemi és kulturális örökségének listájára. A pályázat készítői bizakodók, de jelezték, hogy a folyamat legalább négy évet vesz igénybe – írja angol nyelvű honlapján a prágai nemzetközi rádió.

Bár Csehország élen áll az egy főre jutó sörfogyasztás globális rangsorában, a helyi sörivási kultúrát eddig még nem ismerte el az UNESCO.

A pályázat az első lépés, hogy az ország sörkultúrája világszinten is elismert legyen – mondta Martina Ferencová, a CSPS ügyvezető igazgatója, aki a folyamatról elmondta: első körben regionálisan kell pályázni, a cseh kulturális minisztérium jóváhagyása szükséges, majd ha ez megtörtént, akkor a kulturális miniszter nyújthat be kérvényt az UNESCO felé.

Hozzátette: bár a folyamat hosszú, de „logikusnak tűnik annak világörökségi elismerése, ami iránt a világ számos részén a sörszakértők már régóta elismeréssel adóznak”.

Évszázadokon átívelő hagyományról van szó. A cseh sörkultúra a XIX. század óta nemzeti büszkeségünk része. A cseh sörfőzdék ráadásul a hagyomány megőrzésén túl az innovációban is élen járnak

– fejtette ki Ferencová.

Csehország nemcsak sörfőzési hagyományairól, de egyedülálló maláta- és komlóalapanyagairól is ismert.

Nem a cseh sörkultúra lenne az első, amely UNESCO-felvételt nyer, 2016 óta a belga sörkultúra már rajta van az emberiség szellemi és kulturális örökségének listáján.

A cseh söripar jelenleg mintegy 60 ezer embert foglalkoztat. És bár a sörgyártás, valamint a sörfogyasztás is csökkent tavaly, mindezt a koronavírus-járványnak tudják be.

Az eredeti cikk ITT olvasható.
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.