A pályázat az első lépés, hogy az ország sörkultúrája világszinten is elismert legyen – mondta Martina Ferencová, a CSPS ügyvezető igazgatója, aki a folyamatról elmondta: első körben regionálisan kell pályázni, a cseh kulturális minisztérium jóváhagyása szükséges, majd ha ez megtörtént, akkor a kulturális miniszter nyújthat be kérvényt az UNESCO felé.
Hozzátette: bár a folyamat hosszú, de „logikusnak tűnik annak világörökségi elismerése, ami iránt a világ számos részén a sörszakértők már régóta elismeréssel adóznak”.
Évszázadokon átívelő hagyományról van szó. A cseh sörkultúra a XIX. század óta nemzeti büszkeségünk része. A cseh sörfőzdék ráadásul a hagyomány megőrzésén túl az innovációban is élen járnak
– fejtette ki Ferencová.
Csehország nemcsak sörfőzési hagyományairól, de egyedülálló maláta- és komlóalapanyagairól is ismert.
Nem a cseh sörkultúra lenne az első, amely UNESCO-felvételt nyer, 2016 óta a belga sörkultúra már rajta van az emberiség szellemi és kulturális örökségének listáján.
A cseh söripar jelenleg mintegy 60 ezer embert foglalkoztat. És bár a sörgyártás, valamint a sörfogyasztás is csökkent tavaly, mindezt a koronavírus-járványnak tudják be.