A bombák martalékává válhatnak az ukrajnai világörökségi helyszínek

Az UNESCO szerint legalább 53 kulturális helyszín rongálódott vagy semmisült meg az ukrajnai háború kezdete óta.

2022. 04. 02. 13:52
PUTYIN, Vlagyimir
Kijev, 2022. március 27. A kijevi Szent Szófia-székesegyház épülete 2022. március 26-án. Az ortodox keresztény vallás szent helyének számító mûemléktemplomot 1990-ben az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/AP/Vadim Ghirda Fotó: Vadim Ghirda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz erők benyomulása után milliók hagyták maguk mögött Ukrajnát, települések váltak lakhatatlanná. A háború a kulturális helyszíneket sem hagyta érintetlenül: az ENSZ Oktatásügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) eddigi adatai szerint legalább 53 ukrán kulturális helyszín rongálódott vagy semmisült meg a harcok következtében.

Ez most a legfrissebb listánk, noha ez sem teljes körű, szakértőink továbbra is ellenőrzik az ukrán hatóságok által benyújtott számos jelentést

– mondta Ernesto Ottone Ramírez, az UNESCO kulturális főigazgató-helyettese pénteken Párizsban.

Ismertette, a megrongálódott vagy részben megsemmisült kulturális helyszínek között van 29 templom, 16 történelmi épület, négy múzeum és négy műemlék. Öt közülük az ukrán fővárosban, Kijevben található, további öt pedig az ország északi részén fekvő Csernyihivben. A Kijevben lévő két UNESCO-világörökségi helyszínek értesülések szerint nem szenvedtek kárt. Az ukrán fővárosban található a XI. században épült Szent Szófia-székesegyház – amely a legrégebbi teljesen fennmaradt keletszláv keresztény templom –, valamint az ortodox barlangkolostor. Utóbbi építése 1051-ben fejeződött be és a Kijevi Rusz idején az ortodox egyház egyik fontos központja volt. Az észak-ukrajnai Csernyihivet az orosz csapatok elvágták a környező országrészektől. Csernyihiv az ország egyik legrégebbi városa, számos X. és XIX. század között épült templomnak és kolostornak ad otthont. Itt található többek közt a Szent Katalin-templom is, amely már szerepel az UNESCO több mint ötven elpusztult és megrongálódott épületet felsoroló listáján. Ukrajna korábban javasolta a város történelmi jelentőségű belvárosának világörökséggé való nyilvánítását.

Mariupolban egy színházat bombáztak le az orosz erők, Harkiv városában pedig a holokauszt-emlékhely rongálódott meg, miután közelében orosz rakéták csapódtak be.

Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója már március közepén levélben emlékeztette Szergej Lavrov orosz külügyminisztert, hogy Oroszországnak kötelessége megvédeni a kulturális örökségeket konfliktusok idején is egy nemzetközi egyezmény alapján. Az ukrán kulturális minisztérium pénteken közölte, a háború kezdete óta mintegy 135 olyan esetet rögzítettek, amikor orosz csapatok semmisítettek meg vagy rongáltak meg ukrán kulturális helyszíneket.

Ezeknek a normáknak bármilyen mértékű megsértése nemzetközi felelősségvonást von maga után az elkövetőkre vonatkozóan

– hangsúlyozta Azoulay.

Hozzátette, az UNESCO szorosan figyelemmel kíséri az ukrajnai kulturális örökségek állapotát. Nem sokkal később Oroszország válaszlevelében arról biztosította a szervezet főigazgatóját, tisztában vannak kötelezettségeikkel és elkötelezettek azok tiszteletben tartása iránt.

Borítókép: A kijevi Szent Szófia-székesegyház épülete 2022. március 26-án. Az ortodox keresztény vallás szent helyének számító műemlék templomot 1990-ben az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította (Fotó: MTI/AP/Vadim Ghirda)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.