Súlyos titkokat őrzött a hivatalnok

Egyiptomban felfedezték egy Mehtjetju nevű férfi 4300 éves sírját, aki azt állította magáról, hogy hozzáfért „szigorúan titkos” dokumentumokhoz. A sírján lévő hiero­glifák alapján jutottak erre a következtetésre a szakemberek.

2022. 05. 20. 8:07
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mehtjetju nevet viselő méltóság hozzáférhetett a fáraó lepecsételt – vagyis titkos – dokumentumaihoz. Síremlékét Dzsószer fáraó lépcsős piramisa mellett találták meg, amelyet körülbelül 4700 évvel ezelőtt építettek Szakkarában. Nem véletlen, hogy Mehtjetju sírja az ókori egyiptomiak által épített első piramis mellett található.

Dzsószer fontos és tisztelt király volt a dicső múltból, és a tisztviselők néha a piramis mellé akartak temetkezni, még évszázadokkal Dzsószer halála után is

– mondta Kamil Kuraszkiewicz, a Varsói Egyetem professzora a Live Science-nek.

A régészek eddig a sírkápolna bejáratát tárták fel, és hieroglifa feliratokat, festményeket és Mehtjetjut ábrázoló domborművet találtak. A hie­roglifák egyetlen családtagot sem említenek, de a sírkamrát még nem tárták fel teljes egészében, és úgy tűnik, hogy a sír egy nagyobb komplexum része, amelyben akár a család maradványai is lehetnek. Mehtjetju magas társadalmi státusa azt jelentette, hogy képzett kézműveseket fogadhatott fel a sír megépítéséhez – a homlokzati domborműveket egyértelműen hozzáértő kéz készítette. A sír szikláinak egy része azonban törékeny és erodálódott.

Számos részlet arra utal, hogy a sírhely díszítése nem fejeződött be

– mondta a tudományos portálnak Ann Macy Roth, a New York-i Egyetem művészettörténész professzora. Az egyik festményen férfi körvonalai láthatók egy orix néven ismert nagy antilop mellett. Az a tény, hogy csak a körvonal látható, azt sugallja, hogy a díszítés nem fejeződött be.

A csapat szeptemberben folytatná az ásatásokat, abban a reményben, hogy feltárják a Mehtjetju múmiáját rejtő sírkamrát.

Borítókép: Pillanatkép a sírkamra feltárásáról (Fotó: Varsói Egyetem/Agnieszka Kowalska)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.