időjárás 26°C Huba 2022. augusztus 19.
logo
IDŐUTAZÁS A MAGYAR MÚLTBA

Hajókeresztelő a Vaskapuban

Balázs D. Attila
2022.07.24. 07:20
Hajókeresztelő a Vaskapuban

Ezen az igazán különleges képeslapon egy hajókeresztelőt kapott lencsevégre a fotográfus, amikor az ünneplők gőzöse épp a Vaskapu bejáratát őrző Babakáj, más néven Babagáj mellett haladt el. A legendás sziklaszirt ekkor még magasabbra emelkedett ki a Dunából, mivel a Vaskapu-vízierőmű fölépítése óta manapság már csak egy kisebb rész mered ki a folyam habjaiból.  

A nagy vízállás nem csak a Babagájra volt hatással: víz alá került az erőműhöz jóval közelebb eső Orsova óvárosa, Ada Kaleh szigete pedig eltűnt örökre, s már a hazai vizek egykori királyának számító viza sem tud felúszni Budapestig a gát(ak) miatt. 

Az Időutazás a magyar múltba 110. részében tovább bóklászunk a régi Magyarországon. 

A tordai sóvagyon

A mai Magyarországnak jelenleg nincs egyetlen sóbányája sem. Mindegyik odaveszett Trianon után, ahogy a tordai sótömzs is.

A sorozat további epizódjait ITT tekinthetik meg.

Borítókép: „Keresztelő a Babagáj sziklánál. Schiffstaube beim Babagaj-Felsen.” Kiadó: M. G. Orsova. 1910. (Fotó: Balázs D. Attila gyűjteménye) 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.