Füleki remények

A magyar képeslaptörténet megkerülhetetlen tagjai az irredenta lapok.

Balázs D. Attila
2022. 08. 28. 8:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar képeslaptörténet megkerülhetetlen tagjai az irredenta lapok. Ezek egyik legmarkánsabb képviselője az itt látható füleki példány, amely a Nógrád vármegyei város 1938-ban történt visszavételének állít emléket.

A várfalra kifüggesztett üzenet egyértelmű: nem állhatunk meg Füleknél, nem állunk meg a Felvidéknél. És nem sokkal ezután visszatért Észak-Erdély, valamint a Délvidék egy része is. Ezek után viszont meg kellett állni, mert a történelem lánctalpai minden magyar revíziós törekvést eltiportak.

Az egyik legősibb Árpád-kori kővár alatt fekvő település ma is többségében magyar. A legutóbbi, 2021-es népszámlálási adatok alapján 6256 fő mondta magát a városban magyarnak, közel ötszázan többen, mint tíz évvel ezelőtt, ami szép eredmény, s ami reményre ad okot.

Az Időutazás a magyar múltba 115. részében tovább vándorlunk a régi nagy hazában.

A sorozat további epizódjait ITT tekinthetik meg.

Borítókép: Fülek vára. Mindent vissza! Kiadja Fenyves Andor kiadóvállalata, Losonc–Budapest. (Fotó: Balázs D. Attila gyűjteménye)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.