időjárás 14°C Amália 2022. október 7.
logo

Az átlagosnál jóval több áldozatuk volt a hőhullámoknak az EU-ban

Forrás: MTI
2022.09.19. 14:05 2022.09.19. 18:26
Az átlagosnál jóval több áldozatuk volt a hőhullámoknak az EU-ban

Az Európát sújtó rendkívüli hőhullámok miatt az átlagosnál 16 százalékkal többen haltak meg az Európai Unióban idén júliusban, egyben ez volt az eddig feljegyzett legmagasabb halálozás ebben az évben – derült ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken közzétett jelentéséből.

A jelentés szerint a 2016 és 2019 között feljegyzett átlagos júliusi halálozási adatokhoz képest az idei júliusban 53 ezerrel többen haltak meg Európában. A hőmérsékleti adatokat is figyelembe véve az adat azt bizonyítja, hogy a többlethalálozást a rendkívüli hőhullámok okozták – írták.

Kiemelték: a halálozások számának 16 százalékos emelkedése „szokatlanul magas érték” egy átlagos júliusi hónaphoz képest. 2020-ban – a pandémia első évében – ugyanebben a hónapban három százalékkal, 2021-ben pedig hat százalékkal haltak meg többen az átlagosnál.

A többlethalálozás mértéke eltérő volt az EU-tagállamok között. A legtöbb tagállamban lényegesen átlag feletti értékeket jegyeztek fel júliusban. Köztük a legjelentősebb emelkedést Spanyolországban, az átlagos halálozási adatok felett 36,9 százalékkal. 

Spanyolországot Ciprus követi, ahol 33 százalékkal, Görögországban pedig 31 százalékkal haltak meg többen júliusban, mint a korábbi évek azonos hónapjában. Az uniós tagországok közül egyedül Lettországban nem regisztráltak többlethalálozást a vizsgált hónapban – jegyezték meg.

Az EU-ban ezt megelőzően 2020 áprilisában (25 százalék), 2020 novemberében (40 százalék), 2021 áprilisában (21 százalék) és 2021 novemberében (27 százalék) jegyeztek fel az átlagnál magasabb halálozási adatokat – írták.

Spanyolország júliusban vészelte át az elmúlt negyven év legjelentősebb hőhullámát, az ország egyes déli és középső részein az átlagos hőmérséklet meghaladta a 40 Celsius-fokot. Az Eurostat-jelentés szerint Magyarországon júliusban 4,5 százalékkal többen haltak meg idén az előző évek júliusi átlagához képest.

Borítókép: Emberek hűsölnek a párizsi Trocadero szökőkútjainak medencéjében 2019. július 23-án, amikor rendkívüli hőség uralkodik Franciaország nagy részén (Fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.