időjárás -2°C Adél 2023. január 29.
logo

Több mint száz éve nem volt olyan meleg Franciaországban, mint idén

MAGYAR NEMZET
Forrás: MTI
2022.12.02. 13:35 2022.12.02. 18:32
Több mint száz éve nem volt olyan meleg Franciaországban, mint idén

Több mint száz éve az idei volt a legmelegebb év Franciaországban – közölte a francia meteorológiai szolgálat.

Az év átlaghőmérséklete Franciaországban az eddigi mérések szerint legalább 14,2 Celsius-fok lesz – közölte a Météo France. 

De mint hozzátették: ha a december is meleg lesz, az átlaghőmérséklet éves szinten akár a 14,6 Celsius-fokot is elérheti.

A meteorológia szolgálat közleménye kiemelte, hogy a 2022 nyarán tapasztalt emlékezetes időjárási jelenségek nagyon valószínűtlenek és sokkal kevésbé intenzívek lettek volna a klímaváltozás hatása nélkül.

Az idei évre a csapadékhiány és a súlyos aszály volt a jellemző Franciaországban. Átmenetileg több mint száz település maradt ivóvíz nélkül. Számos helyen rekordhőmérsékletet mértek. Súlyos viharok és nagy erdőtüzek is pusztítottak, még az ország északi részén is, amely jellemzően hűvösebb, és ahol ezek általában ritkák.

Borítókép: Egy férfi hűsöl a párizsi Trocadéro tér szökőkútjainak medencéjében 2022. augusztus 3-án (Fotó: MTI/EPA/Mohamed Badra)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.