Álmatlanság gyötörte XVI. Benedek pápát, emiatt mondhatott le

Benedek pápa egy pár héttel a halála előtt írt levélben fedte fel a megpróbáltatásokat.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 27. 15:56
XVI. BENEDEK
Sydney, 2022. december 31. XVI. Benedek pápa integet, amint a Sydney 2000 hajón a sydneyi Barangaroo kikötõbe érkezik, hogy találkozzon a katolikus ifjúsági világtalálkozó résztvevõivel 2008. július 17-én. XVI. Benedek nyugalmazott pápa, aki 2005 és 2013 között volt a római katolikus egyház feje, 2022. december 31-én, 95 éves korában elhunyt. MTI/AP/Gregorio Borgia Fotó: Gregorio Borgia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Állítólag a kínzó álmatlanság volt az elsődleges oka annak, hogy a néhai XVI. Benedek pápa 2013-ban lemondott – legalábbis abból a levélből, amelyet a december végén elhunyt nyugalmazott pápa pár héttel a halála előtt küldött az életrajzírójának, ez derül ki.

A levelet a Focus című német hetilap ismertette pénteken megjelent számában. 

Az írás, amelyet Benedek pápa Peter Seewaldnak küldött tavaly októberben, rávilágít arra, hogy a 2005. augusztusi kölni katolikus ifjúsági világtalálkozó után álmatlanság kezdte gyötörni a néhai emeritus pápát.

 Kiderült, hogy orvosa erős gyógyszereket írt fel neki, amelyek kezdetben ki is fejtették a kívánt hatást, de ezek az altatószerek aztán idővel elérték határaikat, és egyre kevésbé tudták garantálni, hogy ő pápaként lehessen jelen.

XVI. Benedek beszámolója szerint mexikói és kubai látogatása során 2012-ben még balesetet is okozott a pápának az altatók használata. Azt írta, a vizit első éjszakája után reggel észrevette, hogy véres a zsebkendője. Minden bizonnyal nekiütközhetett valaminek a fürdőszobában, és elesett, egy orvos fedte el a sérüléseit. 

Ezt követően csökkentették a pápa által szedett altatók adagját, és azt javasolták neki, hogy a jövőben külföldi látogatásai során csak a délelőtti órákban vállaljon nyilvános szereplést

 – állt a levélben.

Arról is beszámolt a levélben, hogy ekkor már tudta: ezek az orvosi korlátozások csak rövid ideig tarthatók fenn számára, és ez a felismerés vezetett ahhoz, hogy 2013 februárjában lemondjon. Hozzátette azt is, úgy érezte, hogy a néhány hónappal később esedékes riói katolikus ifjúsági világtalálkozóval már képtelen lenne megbirkózni, ezért úgy döntött, időben visszavonul, hogy utódja részt tudjon venni a brazíliai eseményen – állítják. 

A Joseph Ratzinger néven 1927-ben született XVI. Benedek pápa hat évszázada az első olyan egyházfő volt, aki lemondott tisztségéről. Ismert volt, hogy visszavonulása hátterében egészségügyi okok álltak, de a súlyos alvászavarairól mindeddig nem lehetett tudni. A nyugalmazott pápa, aki 2005 és 2013 között volt a római katolikus egyház feje, 95 éves korában, december 31-én hunyt el.

Borítókép: XVI. Benedek pápa integet, amint a Sydney 2000 hajón a sydneyi Barangaroo kikötőbe érkezik (Fotó: MTI/AP/Gregorio Borgia)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.