Az év hala a fokozottan védett lápi póc lett

A Magyar Haltani Társaság közönségszavazásán a csapósügér lett a második, a selymes durbincs pedig a harmadik.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 01. 19:15
null
Unsere Süßwasserfische Leipzig :Quelle & Meyer,1913. http://biodiversitylibrary.org/item/38277 Fotó: Emil Walter Forrás: Flickr.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fokozottan védett lápi póc (Umbra krameri) kapta a legtöbb szavazatot a Magyar Haltani Társaság által hagyományosan meghirdetett és szilveszter napján lezárult év hala közönségszavazáson.

Harka Ákos, a Magyar Haltani Társaság elnöke kifejtette: a szervezet honlapján rendezett közönségszavazásra december 31-én délig 5805 voks érkezett, így alakult ki a végeredmény. Hozzátette: a hazánkban őshonos, a Duna vízrendszerében élő, aprócska, mindössze 8-10 centiméterre növő lápi póc 50 százalékos eredményével jelentős különbségű győzelmet aratott.

Beszélt arról is, hogy a három jelölt közül a nagyobb folyóink gyorsabb szakaszain megtalálható selymes durbincs (Gymnocephalus schraetser) a voksok 12 százalékával lett a harmadik, a második helyen pedig 38 százalékos támogatottságával a lassú folyószakaszokat és állóvizeket kedvelő csapósügér (Perca fluviatilis) végzett.

Harka Ákos a győztes halról úgy fogalmazott: a magyar Vörös könyvben is szereplő, fokozottan védett lápi póc, amelynek eszmei értéke 250 ezer forint példányonként, a Kárpát-medencén kívül csak a Duna alsó szakasza mentén és a Dnyeszter torkolatvidékén él.

Jellegzetessége a sötéten foltozott barna szín, az oldalán húzódó rézvörös csík, a hosszú hátúszó és a lekerekített farokúszó – részletezte, kiemelve: táplálékát többnyire kisebb gerinctelen állatok, férgek, rákok, puhatestűek alkotják, de apróbb halakat is bekebelez.

Amint neve is elárulja, növényekkel benőtt, álló vagy lassan áramló vizek jelentenek igazi otthont számára. A faj egykor tömegesen élt hazánkban, ám a lápok és mocsarak lecsapolását követően visszaszorult azok maradékaiba, a tőzegfejtők gödreibe, valamint csatornákba

 – hangsúlyozta Harka Ákos, a Magyar Haltani Társaság elnöke, hozzátéve: mivel mára nagyon megritkult, fennmaradásáról Magyarországon egy fajvédelmi program segítségével, mesterséges szaporítással és a szaporulat kitelepítésével gondoskodnak a szakemberek.


Borítókép: A 2022-es év hala, a lápi póc (Fotó: Wikipédia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.