Eltűnhet a lápi póc

A megfigyelt 5230 gerinces faj 32 ezer populációja 1970–2018 között 69 százalékkal zsugorodott – üzeni a kétévente megjelenő WWF Élő bolygó jelentés legfrissebb kiadása. Azaz bolygónk pusztulásának mértéke nem változott. A jelentés arra figyelmeztet mindenkit, hogy a biológiai sokféleség pusztulásának megakadályozása érdekében sürgős, rendszerszintű változásokra van szükség.

2022. 10. 20. 12:39
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A klímaváltozás és a biológiai sokféleség csökkenése a jelenlegi és a jövő generációk (jó)létét is veszélyezteti. Mivel a jövőnk jelentős mértékben függ a biodiverzitástól és a stabil éghajlattól, kulcsfontosságú, hogy megértsük a természet pusztulása és a klímaváltozás közötti kapcsolatot. A pusztulás mértéke eltérő, a régiók között jelentősek a különbségek a fajok gyakoriságában. Az Élő bolygó jelentés szerint a legnagyobb hanyatlás a trópusi területeken tapasztalható, ami rendkívül aggasztó, hiszen ezek a területek azok, amelyek a legjelentősebb biológiai sokféleségűek. Regionálisan Latin-Amerikában figyelhető meg a legnagyobb csökkenés a populációk gyakoriságában (94 százalék), míg az egyes élőlénycsoportok közül globálisan az édesvízi fajoknál a legnagyobb a visszaesés (83 százalék).

 

Európában a gerinces fajok állományaiban 1970 óta mért 18 százalékos csökkenés a trópusi területekénél lényegesen alacsonyabb, ennek az az oka, hogy a világ fejlettebb részein már 1970 előtt megtörtént a természet nagyfokú átalakítása.

 

Ráadásul Európában is van jó pár olyan faj, amelynek jelentősen csökkent az állománya az utóbbi évtizedekben. Magyarországon olyan fajokat fenyeget az eltűnés veszélye, mint az elevenszülő gyík, a kaszpi haragossikló, a lápi póc, a magyar szöcskeegér vagy a délvidéki földikutya.

Figyelemfelkeltő üzenetekben bővelkedik a WWF-jelentés. Az egyik, hogy 2030-ra természetpozitívvá kell válnunk, ami egyszerűen azt jelenti, hogy az évtized végére nagyobb kiterjedésűnek és jobb állapotúnak kell lennie a természetnek, mint amilyen az évtized elején volt. Nehéz lesz. Latin-Amerikában és az Amazonas vidékén az erdőirtás nem csillapodik. Az ottani erdőterületek eredeti kiterjedésének 17 százaléka teljesen eltűnt, és további 17 százalék súlyosan károsodott. A legfrissebb kutatások kimutatják, hogy rohamosan közelítünk egy olyan fordulópont felé, amelyen átbillenve a Föld legnagyobb trópusi esőerdeje működésképtelenné válik.

A föld átlaghőmérséklete már 1,2 Celsius-fokot emelkedett az iparosodás előtti idők óta.

 

Bár a klímaváltozás eddig nem volt a biológiai sokféleség csökkenésének domináns oka, ha nem korlátozzuk a felmelegedést két Celsius-fok alá, az elkövetkező évtizedekben valószínűleg az éghajlatváltozás lesz a biodiverzitás csökkenésének fő kiváltó oka.

 

Az egyik leglátványosabb példa a meleg tengerekben élő korallok: ezeknek mintegy fele már elpusztult. Másfél fokos melegedés a tengerek korallállományainak hetven–kilencven százalékos, míg a kétfokos melegedés több mint 99 százalékos pusztulását idézi elő.

A jelentés szerint durván tízmillió hektár erdőt veszítünk el évente – ez nagyjából akkora terület, mint Portugália. Az erdőirtás, különösen a trópusi területeken, szénkibocsátást okoz és melegebb, szárazabb helyi éghajlathoz vezet, növelve az aszályokat és a tüzeket, valamint – mértékétől függően – csökkenti a csapadékot és eltolja a globális csapadékeloszlást. Közép-Afrikában vagy Dél-Amerikában például a trópusi erdők kiirtása hét-nyolc fokkal is megnövelheti az átlagos nappali hőmérsékletet, és 15 százalékkal csökkentheti a csapadékot az egész régióban. Az erdőirtás ütemét látva belátható időn belül kiderül, hogy igazuk volt-e a kutatóknak.

A bolygó jövőjéért aggódók mindent megadnának, hogy a jóslóknak ne legyen igazuk.

Borítókép: Durván tízmillió hektár erdőt veszítünk el évente (Fotó: Europress/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.