Havazás után feltámad a szél és kisüt a nap

Túl vagyunk a hónap leghidegebb éjszakáján, Zabarban mínusz 9,4 fokot mértek.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Met2023. 01. 30. 17:10
null
Baráibar, 2023. január 18. Hólepte sövénnyel szegélyezett autóút az észak-spanyolországi Baráibar településnél 2023. január 18-án. MTI/AP/Alvaro Barrientos Fotó: Alvaro Barrientos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Észbe kapott az időjárás a hónap vége felé: január leghidegebb éjszakáján vagyunk túl – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat oldalán. Januárban eddig inkább az enyheség és az átlagosnál magasabb hőmérséklet volt a jellemző, de a hónap végére fordult a kocka. Az észak felől áramló hideg levegő és az éjszakára csökkenő felhőzet, valamint a mérsékelt, gyenge légmozgás együttes hatása miatt didergős volt a hajnal. A legalacsonyabb hőmérsékletet éjszaka 

Zabarban mérték, ahol mínusz 9,4 fokig süllyedt a hőmérő higanyszála.

Január utolsó éjszakáján már nem ekkora területen és nem ilyen mértékű fagyra kell számítani – derül ki az előrejelzésből. Felhősebben kezdődik az éjjel, és az északnyugati szél is erős, viharos lehet. Fagyra leginkább a szélvédett, csökkenő felhőzetű tájakon lehet majd esély.

A frontális felhőzet késő este délkelet felé elhagyja az országot, mögötte felhőátvonulások várhatók.

Kedden általában több órára kisüt a nap.

A gyorsan vonuló felhőkből elszórtan várható zápor, hózápor. Éjszaka a Dél-Dunántúlon, illetve az északkeleti megyékben átmeneti ónos eső sem zárható ki.

A délnyugati szél estétől már egyre nagyobb területen nyugatira, északnyugatira fordul. Éjszakától sokfelé erős, főként az Észak-Dunántúlon és a középső országrészben viharos lökések lehetnek.

Hétfő este hidegfront érkezik, amelynek hatására a Kisalföldön, majd később a Dunántúli-középhegység magasabb részein az északnyugati szelet kísérő legerősebb lökések erőssége óránként 70 kilométer körül alakul. Kedden napközben Észak-Dunántúlon az északnyugati szelet nagy területen kísérhetik óránként 70 kilométer körüli, a Dunántúli-középhegység magasabb részein a 80 kilométeres óránkénti erősséget elérő széllökések. Késő délutántól fokozatosan veszít erejéből a szél.

A hétfő esti hózáporokból Szabolcs megyében egycentis hó gyűlhet össze, emellett az Északi-középhegység és a Dunazug-hegység magasabb pontjain is kialakulhat egy-két centis friss hóréteg. A késő esti órákban a Dél-Dunántúl egyes részein, az éjszaka második felében Szabolcsban halmazállapotot válthat a csapadék, ezeken a területeken átmeneti ónos eső alakulhat ki. Kedden napközben a Dunántúlon kialakuló záporok, hózáporok kis eséllyel bedörrenhetnek – figyelmeztet a meteorológiai szolgálat.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet mínusz 3 és plusz 3 fok között várható. A kevésbé szeles délnyugati és északkeleti megyékben gyenge fagy is előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 4 és 10 fok között valószínű.

Borítókép: Hólepte sövénnyel szegélyezett autóút Észak-Spanyolországban (Fotó: MTI/AP/Alvaro Barrientos)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.