időjárás 16°C Beáta , Izolda 2023. március 22.
logo

Súlyosbodott a bűnözés az alkoholtilalom eltörlése után Ausztráliában

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.02.07. 11:17 2023.02.07. 11:18
Súlyosbodott a bűnözés az alkoholtilalom eltörlése után Ausztráliában

Ismét alkoholtilalmat vezetnek be több, az ausztráliai Északi Területeken élő őslakos közösségben, válaszul a növekvő bűnözési rátára – derült ki az ország miniszterelnökének hétfői bejelentéséből.

Anthony Albanese elmondta, a tilalom Alice Springs városának közösségeit és a környék őslakosok lakta kisebb településeit érinti.

A rendelkezés alól a közösségek akkor kérhetnek felmentést, ha tagjaik legalább 60 százaléka egyetért a kérelemmel, és emellett be tudnak mutatni olyan tervet, amely az alkoholfogyasztás megfékezésére irányul.

A tilalom tavaly júliusi lejártával egyes területeken 15 év óta először vált legálissá az alkoholfogyasztás, ezt követően jelentősen emelkedett az erőszakcselekmények száma.

Albanese már a térségben tett januári látogatásán említette, hogy esetleg újra bevezetik a tilalmat.

A parlamentben elmondott beszédében a kormányfő elismerte, hogy sem a jelenlegi, sem az előző kormány nem készült fel elég alaposan a tilalom lejárta utáni időszakra. Leszögezte azt is, hogy Alice Springsben korántsem csak az alkohol okoz problémát: „többgenerációs problémáról, foglalkoztatási és tanulási lehetőségek, valamint a közösségi szolgáltatások hiányáról van szó” – fogalmazott.

Bejelentette azt is, hogy a kormány 250 millió ausztrál dollárt (62,7 milliárd forint) adományoz a térség „jobb, biztonságosabb” jövőjének megteremtésére.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pexels)


 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.