A globális felmelegedés a csapadék mennyiségének és mintázatának változása miatt a betakarítás is alacsonyabb, ennek köszönhetően az élelmiszertermelést is érinti – olvasható az Origo cikkében.
Külön gondot jelent, hogy olyan a növényeket és az állatokat veszélyeztető betegségek és kártevők terjednek, amelyek korábban ismeretlenek voltak.
A hőmérséklet emelkedésével járó negatívumok nemcsak magasabb élelmiszerárakhoz vezetnek, hanem ahhoz, hogy egy csésze kávé az ebédszünetben hamarosan luxuscikké válhat – írja az Origo a Magyar Mezőgazdaság korábbi cikke nyomán. Az éghajlatváltozás veszélyezteti a világ teljes népességének – amely még mindig növekszik – élelmezésbiztonságát.
Ezek az élelmiszerek válhatnak luxuscikké
Szőlő és bor
Európában az Ázsiából vándorolt pettyesszárnyú muslica veszélyezteti a szőlőtermést. Kockázatértékelésében az Európai Növényvédelmi Szervezet (EPPO) már 2012-ben arra a következtetésre jutott, hogy az invazívan terjedő, idegenhonos kártevő légyfaj Európa legtöbb régiójában tovább terjed, és nem lehet kiirtani. Mindenesetre, az éghajlat nem fogja csökkenteni a számukat és az általuk okozott károkat.