Rövidesen kedvenc élelmiszereink is luxuscikké válhatnak

Az éghajlatváltozás veszélyezteti a világ teljes népességének élelmezésbiztonságát.

Magyar Nemzet
2023. 05. 15. 19:51
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A globális felmelegedés a csapadék mennyiségének és mintázatának változása miatt a betakarítás is alacsonyabb, ennek köszönhetően az élelmiszertermelést is érinti – olvasható az Origo cikkében.

Külön gondot jelent, hogy olyan a növényeket és az állatokat veszélyeztető betegségek és kártevők terjednek, amelyek korábban ismeretlenek voltak. 

A hőmérséklet emelkedésével járó negatívumok nemcsak magasabb élelmiszerárakhoz vezetnek, hanem ahhoz, hogy egy csésze kávé az ebédszünetben hamarosan luxuscikké válhat – írja az Origo a Magyar Mezőgazdaság korábbi cikke nyomán. Az éghajlatváltozás veszélyezteti a világ teljes népességének – amely még mindig növekszik – élelmezésbiztonságát.

 

Ezek az élelmiszerek válhatnak luxuscikké

 

Szőlő és bor 

Fotó: Pexels

Európában az Ázsiából vándorolt ​​pettyesszárnyú muslica veszélyezteti a szőlőtermést. Kockázatértékelésében az Európai Növényvédelmi Szervezet (EPPO) már 2012-ben arra a következtetésre jutott, hogy az invazívan terjedő, idegenhonos kártevő légyfaj Európa legtöbb régiójában tovább terjed, és nem lehet kiirtani. Mindenesetre, az éghajlat nem fogja csökkenteni a számukat és az általuk okozott károkat.

 

Olívabogyó

Fotó: Pexels

Olaszországban a Bactrocera oleae vagy olívalégy okoz problémát, mert ez az olajbogyó-fúrólégy életkörülményei számára a Földközi-tenger éghajlata egyre jobban kedvez. Az olajbogyó-fúrólégy által okozott károk egyszerre mennyiségi és minőségi. Egyrészt a termelés egy része a megtámadott gyümölcs idő előtti lehullása miatt elvész. Másrészt a fertőzött olajbogyóból nyert olajnak magasabb a savassága és rövidebb az eltarthatósága, mivel magasabb a peroxidértéke.

 

Friss sertéshús

Fotó: Pexels

Európában nem minden ország tudja ellátni saját magát a sertéshústermeléshez szükséges terményekből. Például a német sertéstartók nagymértékben függenek a dél-amerikai szójababimporttól, mivel a napi húsnövekedést a szója szabályozza. Egy rossz termés Brazíliában bármikor lehetséges a változó éghajlati viszonyok között, akárcsak a szárazság az Egyesült Államokban. Mindkettő egyszerre a világpiaci árak robbanásszerű emelkedését okozhatja.

 

Kávé 

Fotó: Pexels

2010 óta veszítenek erejükből azok a cserjék, amelyeken a kávébab érik. A hozamok csökkennek, az árak emelkednek. A világ főbb kávétermesztő zónáiban, Afrikában és Brazíliában, ahol a babok királynője, az Arabica nő, lassan, de folyamatosan emelkedik a hőmérséklet a kutatások szerint. Éjszakánként egyre kevésbé hűl le a levegő, márpedig a lehűlt levegő a jó kávé egyik legfontosabb előfeltétele.

A teljes lista az Origo cikkében tekinthető meg.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pexels)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.