Szent László városa támadás alatt áll

A magyar organikus építészet fórumán, az Országépítőn jelent meg Balázs D. Attila elemzése, Nagyvárad, a megsebzett város címmel.

2024. 02. 29. 7:20
null
Forrás: Balázs D. Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elemző írásból kiderül, hogy a román dominanciájú önkormányzat visszafordíthatatlan városképi rombolásokat és magyarellenes lépéseket hajt végre még manapság is. Mindez a magyar világban, vagy legalábbis erős helyi magyar érdekképviselet mellett pedig nem történhetett volna meg – jegyzi meg a szerző.

Balázs D. Attila megvilágítja, hogy a nagy nyilvánosság felé főképp csak a váradi szecessziós paloták felújításait kommunikálják, amit kritika nélkül gyakran a magyar sajtó is átvesz. Pedig ezek a renoválások is főképp csak azért valósultak meg, mert a román vezetésű önkormányzatnak „megtetszett” a szecesszió, annak kozmopolita jellege, és ebből próbálnak turisztikai vonzerőt kovácsolni. Persze úgy, hogy a magyar gyökereket a legkülönbözőbb formában palástolják – teszi hozzá.

Az ifj. Rimanóczy Kálmán tervezte Városháza (Forrás: Balázs D. Attila gyűjteménye)

A cikk bemutat és egyben felhívja a figyelmet több műemlékrombolásra, a hagymakupolás honfoglalás legújabb példáira, a helyi magyar régészeti leletek elpusztítására, a jelenkori magyar temetőrombolásokra és arra az egyre nyilvánvalóbb román törekvésre, hogy a magyar múlt építészetileg is háttérbe szoruljon a Szent László királyunk alapította városban.

A szerző jegyzi a Magyar Nemzet portálon megjelent Időutazás a magyar múltba című 130 részes esszésorozatot is, ahol csodálatos, korabeli képeslapokon keresztül mutatja be Magyarország történelmét.

A teljes cikk magyar organikus építészet legfontosabb lapjának honlapján olvasható.

Borítókép: A premontreiek temploma és a máig vissza nem szolgáltatott főgimnáziuma (Fotó: Balázs D. Attila gyűjteménye.)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.