Ennyi volt, nagyon csúnya büntetésre számíthatnak, akik traffipax-előrejelzőt használnak

Két ügyben is szabtak ki bírságot.

Forrás: Kreszváltozás, Origó2024. 08. 02. 17:48
Traffipax a 33-as fõúton Debrecen határában. Fotó: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megtették az első lépéseket azok ellen, akik információkat osztanak meg arról, adott pillanatban hol végez sebesség-ellenőrzést a rendőrség – írja a Kreszváltozás alapján az Origó. Egyelőre mindez Spanyolországban történik, azonban nem lehet kizárni, hogy idehaza is lépéseket tesznek a traffipax-előrejelző alkalmazások ellen. 

Coruna városában már két ügyben is bírságot szabtak ki. Az egyiket egy navigációs alkalmazásra vetették ki, a másikat egy olyan ember kapta, aki WhatsApp-csoportokban több mint 15 ezer felhasználót informált arról, hol kell rendőrségi ellenőrzésre, sebességmérésre számítani.

A spanyol hatóságok a törvényes rendőrségi akciók akadályozásának tekintik a közúti ellenőrzések pontos helyének közzétételét, mivel ezek nemcsak a közönséges gyorshajtók dolgát segítik, hanem a bűnözőket és a terroristákat is abban, hogy elmenekülhessenek a hatóságok elől.

Az ügy érdekessége, hogy a 2009-ben indult Waze navigációs applikációban bárki jelezheti, ha közlekedési problémát vagy éppen traffipaxot lát – az alkalmazásnak ma már több mint 140 millió felhasználója van világszerte. Azt, hogy az applikációt miképp tervezik korlátozni, egyelőre rejtély. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.