Többszáz éves fa klónja került a Villa Borghese parkba

A Borghese park „Platánfa-völgyében” ma 11 olyan fa áll, amelyet még Borghese ültetett.

Forrás: MTI2021. 01. 27. 12:11
null
A Villa Borghese park Forrás: flickr

A Borghese park „Platánfa-völgyében” ma 11 olyan fa áll, amelyet még Borghese ültetett.

Egy 17. században ültetett keleti platán „klónjával” gazdagodott a híres római Borghese park (Villa Borghese).

A hatesztendős keleti platán (Platanus orientalis) egy több mint 400 évvel ezelőtt, Scipione Borghese bíboros által elültetett ritka egyed klónja. Borghese annak idején gyönyörű kerteket alakított ki műtárgyakkal teli római villája körül.

A Borghese park „Platánfa-völgyében” ma 11 olyan fa áll, amelyet még Borghese ültetett.

A Villa Borghese Barátai nevű társaság vezetője, Alix Van Buren, ezen fák egyikének, Adónisznak egy aprócska ágát ültette el évekkel ezelőtt egy cserépbe.

A palánta idővel átkerült Van Buren dél-franciaországi birtokának gazdag, napsütötte földjébe, hogy tovább erősödjön, ma pedig már a Borghese parkban áll az eredeti keleti platán szomszédságában.

A Villa Borghese
Fotó: flickr

– Megfelelő gondoskodás mellett ifjabb Adónisz több száz évig is elélhet, a jövő nemzedékeinek örömére – írta Facebook-oldalán a társaság.

Az Örök Város régi platánfáinak „klónozásával” már sokszor megpróbálkoztak, de csak most először sikerült a „botanikai bravúr”. A társaság kutatókhoz fordult segítségért, hogy pontosan leírják a klónozási eljárás menetét.

Van Buren szerint a Borghese által ültetett fák a nyugati világ egyedüli régi keleti platánjai, amelyek városi környezetben élnek.

Borghese múzeumként működő villaépülete ma is őrzi a bíboros lenyűgöző szobor- és festménygyűjteményét, köztük Bernini- és Caravaggio-alkotásokat.

Csak szükségszerű fakiváltással épül a belvárosi pihenőpark

Csak invazív, menthetetlenül beteg, valamint olyan növényeket távolít el a belvárosi önkormányzat a Bástya utcai pihenőpark kialakítása során, amelyek az örökségvédelmi szempontból megvédendő történelmi városfalat veszélyeztették – reagált az V. kerületi önkormányzat azokra a vádakra, amely szerint egészséges fákat vágtak ki a Bástya utcai pihenőpark kialakításakor.

A teljes cikk ITT olvasható.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.