idezojelek

Schrödinger Karácsonya

A főpolgármester tudatállapota a külső szemlélő számára érzékelhetetlenül képes változni.

Kárpáti András avatarja
Kárpáti András
Cikk kép: undefined
2021. 11. 30. 14:22
Fotó: Kovács Tamás

Ahogyan az Erwin Schrödinger nevű fizikus híres gondolatkísérletében szereplő doboz felnyitása nélkül nem lehet eldönteni, hogy az abban lévő macska él-e, vagy elpusztult, Karácsony Gergely tudatállapotának alakulásait is hasonló rejtély övezi.

Ugyanis a főpolgármester beszámolójából az derül ki, hogy a tudatállapota a külső szemlélő számára érzékelhetetlenül – ám annál radikálisabban – képes változni, s még az ébrenléte és az alvó állapota között sem lehet egyértelműen megállapítani a különbséget. Így míg az átlagember azt látja, hogy Karácsony a buszsávban suhan át az Erzsébet hídon a szolgálati autójában a dugóban rostokoló gépkocsik mellett, addig Budapest első embere maga határozottan nem emlékszik arra, hogy ez éber állapotában megtörtént volna vele.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

De ugyanezen a logika mentén az incidens alvó állapotban már megtörténhetett, s ennek lehetőségét – legalábbis elméleti síkon – már Karácsony sem tagadja: „hogy ez mégis előfordult, nem tartom teljesen kizártnak”.

Az egyébként sem egyszerű feladványon még egyet csavarva az egykori egyetemi adjuntkus (sic!) azt is hozzátette, hogy „ritkán vezetek szolgálati autót, gyakorlatilag soha”. Majd a szabálysértés felelősének gordiuszi csomóját figyelemre méltó könnyedséggel átvágva a főpolgármester azt mondta, reméli, hogy a sofőrje sem vezetett a buszsávban, ám ha mégis ez lenne a helyzet, akkor majd elbeszélget vele erről.

Bár sokakban megrökönyödést kelthetett, ahogyan kéretlen beavatást nyertek a főpolgármester elmeállapotainak sci-fibe illő átalakulásaiba, több kérdésben mégis tisztábban láthatunk. Így lehet, hogy Karácsony alfaállapotban van, amikor tagadja, hogy dobra szeretnék verni a Városházát. Korábban pedig esetleg valamilyen hibernációs elmefázist élt meg, amikor ámokfutásba kezdve leszereltetett több ezer zöld kukát, vagy éppen egy éber REM-perióduson ment keresztül, midőn egy éjszaka felpingáltatta a nagykörútra a biciklisávok ominózus sárga csíkjait.

Talán Karácsonyt éppen az alvajárók ébrenlét és álom közti szűk mezsgyéjén láthattuk lebegni, amikor egy dolmányos varjút tüntetett ki figyelmével egy sajtótájékoztatón.

Borítókép: Karácsony Gergely (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

Szőcs László avatarja
Szőcs László

A háború jó üzlet, csak nem nekünk

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente

A kihívás

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.