időjárás -4°C Ágnes 2022. January 21.
logo

Schrödinger Karácsonya

Kárpáti András (MWH)
2021.11.30. 14:22 2021.11.30. 18:59
Schrödinger Karácsonya

Ahogyan az Erwin Schrödinger nevű fizikus híres gondolatkísérletében szereplő doboz felnyitása nélkül nem lehet eldönteni, hogy az abban lévő macska él-e, vagy elpusztult, Karácsony Gergely tudatállapotának alakulásait is hasonló rejtély övezi.

Ugyanis a főpolgármester beszámolójából az derül ki, hogy a tudatállapota a külső szemlélő számára érzékelhetetlenül – ám annál radikálisabban – képes változni, s még az ébrenléte és az alvó állapota között sem lehet egyértelműen megállapítani a különbséget. Így míg az átlagember azt látja, hogy Karácsony a buszsávban suhan át az Erzsébet hídon a szolgálati autójában a dugóban rostokoló gépkocsik mellett, addig Budapest első embere maga határozottan nem emlékszik arra, hogy ez éber állapotában megtörtént volna vele.

De ugyanezen a logika mentén az incidens alvó állapotban már megtörténhetett, s ennek lehetőségét – legalábbis elméleti síkon – már Karácsony sem tagadja: „hogy ez mégis előfordult, nem tartom teljesen kizártnak”.

Az egyébként sem egyszerű feladványon még egyet csavarva az egykori egyetemi adjuntkus (sic!) azt is hozzátette, hogy „ritkán vezetek szolgálati autót, gyakorlatilag soha”. Majd a szabálysértés felelősének gordiuszi csomóját figyelemre méltó könnyedséggel átvágva a főpolgármester azt mondta, reméli, hogy a sofőrje sem vezetett a buszsávban, ám ha mégis ez lenne a helyzet, akkor majd elbeszélget vele erről.

Bár sokakban megrökönyödést kelthetett, ahogyan kéretlen beavatást nyertek a főpolgármester elmeállapotainak sci-fibe illő átalakulásaiba, több kérdésben mégis tisztábban láthatunk. Így lehet, hogy Karácsony alfaállapotban van, amikor tagadja, hogy dobra szeretnék verni a Városházát. Korábban pedig esetleg valamilyen hibernációs elmefázist élt meg, amikor ámokfutásba kezdve leszereltetett több ezer zöld kukát, vagy éppen egy éber REM-perióduson ment keresztül, midőn egy éjszaka felpingáltatta a nagykörútra a biciklisávok ominózus sárga csíkjait.

Talán Karácsonyt éppen az alvajárók ébrenlét és álom közti szűk mezsgyéjén láthattuk lebegni, amikor egy dolmányos varjút tüntetett ki figyelmével egy sajtótájékoztatón.

Borítókép: Karácsony Gergely (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE!