idezojelek

Gubás Gabi háza előtt megállt a fekete autó

Azért a bizonyos filmért fogják büntetni ezek egész életében.

Cikk kép: undefined
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Hajnalban fekete autójával megállt Gubás Gabiék háza előtt. Leállította a motort, lekapcsolta a Pobeda lámpáját. Nem sietett. Még beleolvasott az aznapi Szabad Népbe, csak utána szállt ki. Megigazította műbőr kabátjának hajtókáját, hegyeset köpött a bakancsára, kicsit megsuvickolta, ahogy szokta. M. Áronnak hívták. Legalábbis ez volt az igazolványán, amelyet a Baloldali Számonkérő Hivatal állított ki számára. Becsöngetett. A háziak még aludtak. Álmos, csodálkozó tekintettel találta szembe magát. A félig nyitott ajtót belökte a lábával. Bement. Szétnézett a konyhában, a nappaliban. Egy ideig nem szólt, aztán résnyire nyitotta a száját, és csak alig érthetően mondta a nőnek, hogy a fölény azért jól érzékelhető legyen a beszédén.

Gubás elvtársnő, amikor maga elvállalta azt a szerepet – ugye tudjuk, melyiket – nem kellett volna előtte átgondolnia, utánanéznie? És úgy egyébként nincs bűntudata? Csak úgy kérdezem. A gyerekeinek is azt hazudja majd, ami abban a filmben volt? Ugye, tudja, melyikben, elvtársnő?

A nő tudta, melyikben. Azért a filmért fogják büntetni ezek egész életében. Pedig mennyire szerették őt, amikor Mohácsiék botrányos drámájában Tóth Ilonát (a darabban Sáry Flórát) játszotta. Egy olyan „új megközelítésű” színműben, amelyben az ’56-os hős medika, a történelmi tényektől eltérően, szíven szúr egy ÁVH-st. Akkor nem mondták neki, hogy

Gabi, Gabi ennek utána kellett volna nézni!

Akkor az M. Áron-félék nem kértek rajta számon bűntudatot, hazugságot, hanem ünnepelték.

Borítókép: Gubás Gabi színművésznő (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE!

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

Biztató összefogás Erdélyben

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Embert ügyvédjéről, Magyar Pétert Bárándy Péterről...

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Szoboszlai Dominik: újra itt a farsang!

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Negyven évünk Soros Györggyel

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.