idezojelek

Üzenet Liz Trussnak

Ha esetleg az általad kirobbantott atomháborúban mégsem te fogsz meghalni elsőként, akkor mit fogsz gondolni másnap és harmadnap?

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt
Cikk kép: undefined
Fotó: LINDSEY PARNABY

Tényleg ilyen bátor vagy, Lizzy?

„Úgy gondolom, ez egy miniszterelnök fontos kötelessége, és készen állok megtenni ezt (…) Készen állok megtenni ezt.”

Tényleg ezt válaszoltad arra a kérdésre, miszerint megnyomnád-e a brit atombombák kilövési gombját?

Hát ez fantasztikus…

De akkor modellezzük kicsit azt a pillanatot – illetve ne is azt, abban a pillanatban tényleg nincsen már semmi elemeznivaló, az a pillanat Őfelsége egyik alattvalójának beszűkült pillanata csupán, ez lennél te, te teljesen feleslegesen létező, nyomorult gazember.

Elemezzük inkább a következő pillanatokat! Szerinted mi történik majd azután, hogy te kilőtted az atombombáitokat?

Nem sokkal a kilövés után értesül a kilövés tényéről a célpont. Ami, gondolom, Oroszország. Ebben az esetben az oroszoknak nem sok idejük és nem sok mérlegelnivalójuk marad, feltételezem, elsősorban megpróbálják elhárítani a brit atombombák célba érését, másodsorban pedig kilövik a maguk atomtöltetű rakétáikat.

Felétek. Rátok. 

Csak az a nagy probléma, hogy ezek az atomtöltetű rakéták nem afféle drónok, amelyekkel egy, azaz egy darab elpusztítandó célpontot lehet megsemmisíteni. Így például az oroszok kilőtt atombombája sajnos nem téged pusztítana el, hanem százezreket. Ahogy a teáltalad kilőtt atombomba sem a teáltalad elpusztítandónak vélt célpontot ölné meg, hanem százezreket.

Na most, az oroszoknak van ilyen atomtöltetű cuccból úgy hatezer.

És gondolom, Őfelsége hadereje is rendelkezik néhánnyal.

Belegondoltál már, Lizzy, a következő pillanatokba? Napokba, hetekbe?

„Úgy gondolom, ez egy miniszterelnök fontos kötelessége, és készen állok megtenni ezt (…) Készen állok megtenni ezt.”

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tényleg? Így gondolod?

Állsz egy pulpituson, és erről beszélsz, ezt jelented ki, azután hazamész, valahová London külsőre, és nyugodtan álomra hajtod a fejed?

És ha esetleg az általad kirobbantott atomháborúban mégsem te fogsz meghalni elsőként (amire azért van esély), akkor mit fogsz gondolni másnap és harmadnap? A hullahegyek és a nukleáris sivatag láttán is meg leszel elégedve a bátorságoddal? Akkor is megveregeted majd a válladat, hogy „brávó Lizzy! Ez volt a miniszterelnök fontos kötelessége…”?

Nem tudok rólad semmit.

Nem tudom, ki vagy, milyen vagy. Nem tudom, miben hiszel, kik voltak a szüleid, milyen nevelésben részesültél, hova jártál iskolába, van-e családod, vannak-e gyermekeid, nem tudom, mi a kedvenc könyved vagy filmed, nem tudom, szereted-e Wodehouse-t, ismered-e Shakespeare Macbethjét – s benne Lady Macbethet? –, nézted-e és tudtál-e önfeledten nevetni mondjuk a Waczak szállón vagy a Csengetett, Mylord?-on, esetleg valaha életedben elolvastál-e bármit egy orosz klasszikustól, láttad-e Nyikita Mihalkov Szibériai borbélyát, esetleg Tarkovszkij Andrej Rubljovát, fogalmam sincs, van-e valamiféle műveltséged és világnézeted egyáltalán, vagy csak egy afféle korunk hőse hp vagy-e, a wikin nyilván utánanézhetnék ennek-annak, de őszintén szólva, nem érdekel. Nem érdekelsz.

Pedig te vagy Nagy-Britannia külügyminisztere, és ebben a pillanatban esélyes miniszterelnök-aspiránsa.

Ez pedig elég sokat – ha nem mindent – elárul erről a mi világunkról.

Éppen ezért, előbb Schiffer András honfitársam szavait ajánlom figyelmedbe: „Liz Trusst előbb talán Hágába kéne meghívni emberiesség elleni bűntett előkészülete miatt, mielőtt még beköltözik a Downing Street 10 alá.”

Ezzel teljes mértékben egyetértek. Te közveszélyes, potenciális tömeggyilkos, nyomorult gazember vagy.

 

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE!

Borítókép: Liz Truss (Fotó: Lindsey Parnaby / AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Uniformizált, szervetlen épületek árasztották el a világot

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

Biztató összefogás Erdélyben

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Embert ügyvédjéről, Magyar Pétert Bárándy Péterről...

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Szoboszlai Dominik: újra itt a farsang!

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.