idezojelek

Gyurcsány kötcsei találkozója

A bukott kormányfő didaktikus tanmeséjével megpróbált némi áthallással görbe tükröt tartani a jobboldalnak. Kár volt érte!

Cikk kép: undefined

A polgári oldal 2022. szeptember második hétvégéjén tartotta kötcsei, kötetlen hangulatú találkozóját, amelynek állandó fővédnöke Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke.

Gyurcsány Ferenc bukott kormányfő szokásos és elengedhetetlen posztjában Kötcsei találkozó címmel rárepült az eseményre, és didaktikus tanmeséjével megpróbált némi áthallással görbe tükröt tartani a jobboldalnak. A közölt példabeszédhez viszont minden esetben elengedhetetlen a személyes, történeti apropó. 

Meglátásom szerint Ferenc testvér számára évtizedek óta csupán három opció létezik. Gyereket találni vagy kölcsönkérni és esetenként felnőttekkel is végrehajtani az erre felépített vásári mutatványát. Az mindenkor a jövő zenéje, hogy a helyzetből fakadó „kreált” sztori mire is lesz jó számára.

2005-ben attól volt hangos a sajtó, hogy a félelmetes budai éjszakában egy szökött, vidéki kislányt talált, akit hazavitt, tejben-vajban fürösztött, talán esti mesét is mondott neki a gonosz Orbán bácsiról, majd másnap útnak indította otthona felé a kis csavargót.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2015-ben Gyurcsány, mint másodállású, önkéntes „menhelyi alkalmazott” a Déli pályaudvar környékéről vitt migránsokat Szemlőhegy úti szerény hajlékába, akikkel mélyen elbeszélgetett az élet nehézségeiről és vélhetően saját pápai gyermekkorának hányattatásairól, majd egy-két nap után tőlük is könnyes búcsút vett.

Idén nyáron a kötcsei kisboltban ismét „véletlenül” Ferenc testvér mellé sodort az élet egy Gyurcsány szerint szép tekintetű asszonyt vajon mit mond erre hites felesége? –, aki a három gyermekével épp munkába indult. Megtudta, hogy azért viszi a gyerekeit magával, mert férje dolgozik és nincs más, akire hagyhatná őket. 

Ekkor jött el Ferenc testvér életének újabb nagy pillanata. Arany János: Mátyás anyja című versének lendületével mondta vagy inkább szavalta az asszonynak „Viszem én, / Viszem én, / Hét nap elegendő.” / „Szerelmes / Szivemnek / Hét egész esztendő!” „Viszem én, / Hozom én…”, mármint a gyerekeket. Így is történt. Két önfeledt, Gyurcsányékkal töltött nap után a kölcsönkapott lurkók mentek vissza a szülőkhöz, mert mint megtudjuk Ferenc testvérékhez már felnőtt bácsik és nénik érkeznek, akikkel komoly dologra „KÉSZÜLŐDNEK”.

Ennyi a történet. Gyurcsány posztjában persze ott lapul az általa kölcsönkért gyermekek eredendő tisztaságának és annak a másik polgári összejövetel fertőjének szerinte össze nem hasonlítható különbsége. El nem tudom képzelni, hogy mi lesz Gyurcsány Áldott jó ember vagyok projektjének következő attrakciója. Kölcsönkéri Orbán unokáit, esetleg az eltévedő Joe Bident fogja hazakísérni?

A jelenlegi világpolitikai helyzet ismeretében hasznosabb lenne, ha nem gyermekeket találna hazánk különböző területein, hanem földgázt, esetleg kőolajat, de mindkettőt nagyobb mennyiségben. A kölcsönkérést pedig nem gyerekeken kell gyakorolnia, hiszen 2008-ban, az IMF-től és az EU-tól kért húszmilliárd eurós hitelnél már megtapasztalhattuk annak lakosságra hárított „szépségét”. A gyurcsányi „nem fog fájni” akció megismétlődését hazánk nem szeretné még egyszer elszenvedni.

Végül megjegyezni szeretném, ha már a polgári oldal 2004 óta évente a kötcsei Dobozi-kúriát választotta és választja éves összejövetele helyszínéül, akkor öt évvel később, az utca túloldalán egy egykor volt nemesi kúriát vásárolni Ferenc testvérnek családi „nyaraló” gyanánt, véleményem szerint nem túl elegáns ötlet. 

Hacsak nem a jobboldali polgárpukkasztás volt ezzel is a szándéka. Erre a válaszom, hogy de, az volt. Ezt csak azért mondom, mert Budapesten a magam részéről akkor sem költöznék közvetlen rózsadombi szomszédságába a Gyurcsány családnak, ha a szomszédos ingatlant ingyen bocsátanák a rendelkezésemre.

Az egész mézes-mázos gyurcsányi történettől ott ment el végleg a kedvem, amikor láttam az egyik levitézlett főelvtárs, Békesi László volt pénzügyminiszter Gyurcsány Ferenc írásához fűzött kommentjét, ami így hangzik: „Ez parádés, szimbolikus, telitalálat!”

Most tényleg és úgy igazán: „Kell még valamit mondanom, Ildikó?”

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

Szőcs László avatarja
Szőcs László

A háború jó üzlet, csak nem nekünk

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.